Linkuri accesibilitate

Peter Michalko (UE): unii deputați „subminează instituțiile statului de drept”


Protestul de duminică, 6 decembrie de la Chișinău, organizat la inițiativa președintei alese Maia Sandu, la care au participat mii de oameni.
Protestul de duminică, 6 decembrie de la Chișinău, organizat la inițiativa președintei alese Maia Sandu, la care au participat mii de oameni.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a criticat dur legile votate săptămâna trecută de majoritatea informală din parlament între socialiști și deputații platformei „Pentru Moldova” incluzând formațiunea Șor, mai ales una - așa zisa “lege a lustrației” votată deocamdată în primă lectură și prin care se crede că parlamentul își propune să-i demită pe mai mulți șefi de instituții publice. „Ar fi ridicol ca un partid care include persoane din raportul Kroll pentru implicare în frauda bancară să facă curățenie și dezoligarhizare în cadrul instituțiilor de reglementare și supraveghere, inclusiv în Banca Națională. Asta nu ar fi credibil,” a spus diplomatul, care a avertizat totodată că votarea finală a unei astfel de legi ar însemna o „auto-excludere” a R. Moldova din rândul statelor ce împărtășesc principiile de bună guvernare.

Printre alte critici aduse de Peter Michalko Chișinăului se numără „modul în care se fac alianțele, netransparent, bazate pe interese ascunse”, revenirea unor persoane „la obiceiuri vechi, de la trafic de țigări la subminarea instituțiilor statului de drept și celor democratice”. „Practicile care credeam că sunt lăsate în spate sunt readuse – intrarea forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru tranzacții netransparente și impunitate la nivel foarte înalt.”

„În 2018 am crezut că va fi momentul de jos în relația dintre Republica Moldova și UE. Dar se pare că în prezent se fac eforturi mari de o anumită parte a clasei politice de la Chişinău de a ajunge într-o situația și mai proastă decât atunci”, a conchis șeful Delegației UE.

XS
SM
MD
LG