Bulgaria se numără printre cele 11 țări din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona euro, dar care primesc constant fonduri europene pentru a se moderniza. Zilele acestea Guvernul de la Sofia se laudă că a obținut succese în combaterea crizei economice, fapt care o poate ajuta să primească fonduri suplimentare. Relatează de la Sofia Petio Petkov:
Guvernul bulgar se laudă că a obținut succese în combaterea crizei economice
Două organizații nonguvernamentale au publicat rapoarte din care reiese că guvernul Borisov a reușit să achite cea mai mare parte din datoriile de peste 150 de milioane de euro, moștenite din coaliția tripartită de centru-stângă, către companii care au executat contracte publice, chiar dacă plata s-a făcut cu o reducere de 7%.
A fost reluată restituirea în termenul legal de 3 luni a TVA-ului. La nivelul anului trecut este vorbă de echivalentul a 320 de milioane de euro din care cea mai mare parte - pentru produse petroliere și țigări.
A revenit la normal plata subvențiilor europene inclusiv prin majorarea, pînă la 40 de procente, a plăților în avans. Aici aprecierile, predominant negative, ale beneficiarilor diferă într-un mod simțitor de optimismul ministerelor.
Pentru a îmbunătăți transparența, cel al finanțelor a început să publice lunar informații și analize despre bugetul, datoria externă și rezerva fiscală.
A fost majorat capitalul Băncii Bulgare de Dezvoltare. 60 la sută din resursele acesteia sunt acum destinate companiilor mici și mijlocii – cele mai grav afectate de criză.
S-a reluat vânzarea de quote de dioxid de carbon prin eliberarea, până la finele anului trecut a 155 de permise noi.
În pofida noilor stimulente prevăzute în Legea investițiilor, anul trecut au fost atrase de 5 ori mai puține investiții străine în comparație cu 2008.
În timp ce multe țări au introdus noi taxe, au redus salarii și pensii, guvernul Borisov nu a modificat taxele care râmân cele mai mici în cadrul Uniunii, și în plus a majorat, respectând o nescrisă tradiție preelectorală, pensiile cele mai mici și așa zisul adaus al văduvelor.
Ministrul finanțelor Simeon Diankov, a anunțat că dacă se va menține evoluția pozitivă a veniturilor bugetare, la începutul anului viitor vor putea fi majorate salariile și toate pensiile.
Comentând evoluția crizei elene, premierul a cerut ca Uniunea Europeană să recompenseze cu subvenții suplimentare țările-membre, precum Bulgaria, care respectă disciplina fiscală.