Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: Vom putea discuta despre deblocarea asistenței doar după alegeri și instalarea noii puteri în R.Moldova (VIDEO)


Petras Austrevicius
Petras Austrevicius

Un interviu în exclusivitate cu autorul celui mai recent raport privind aplicarea Acordului de Asociere al R.Moldova cu UE.

„Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”, este mesajul europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R.Moldova cu UE. Banii vor veni la Chișinău abia după februarie 2019, după instalarea noii puteri, mai spune politicianul lituanian liberal, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

Europarlamentarul Petras Auštrevičius despre stadiul actual și perspectiva relațiilor UE-R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:13 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Austrevicius, de ce, în ciuda progresului făcut de Moldova, cel puțin pe hârtie, în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere, considerați că rezultatele în ansamblu sunt nesatisfăcătoare?

Petras Auštrevičius: „Noi analizăm toate sectoarele, sector cu sector. De aceea, dacă, de exemplu, reformele făcute în serviciile financiare, în sistemul bancar, sunt destul de bune, nu același lucru se poate spune despre reformele în sistemul judiciar sau în aplicarea statului de drept. Așadar, noi ne uităm la imaginea globală, iar în multe domenii reformele sunt incomplete.”

Petras Auštrevičius: „Vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Europa Liberă: Menționați în raportul Dvs. recenta reformă fiscală privind amnistia de capital, pe care o considerați o provocare pentru UE. De ce?

Aceste modificări sunt foarte problematice, câtă vreme ar putea face legale transferurile de bani murdari...

Petras Auštrevičius: „Această reformă este o mare problemă pentru noi, pentru că, pe de o parte, așa după cum a precizat și Fondul Monetar Internațional, aceste schimbări au fost făcute într-o manieră pripită. Unii responsabili guvernamentali și parlamentari au vrut, probabil, să facă aceste modificări cât mai rapid, însă ele sunt foarte problematice, câtă vreme ar putea face legale transferurile de bani murdari, transferurile dubioase de capital, spălarea de bani și ar impune o amnistie a capitalului. Așteptăm comentariile Fondului Monetar Internațional și ale altor instituții. Ne vom prezenta apoi și noi concluziile noastre.”

Europa Liberă: În raportul dumneavoastră subliniați că orice viitoare plăți macrofinanciare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate in februarie 2019. Ne puteți da mai multe detalii?

Petras Auštrevičius: „Este foarte simplu. Anul trecut am avut un mesaj comun, Parlamentul European, Consiliul și Comisia. Am spus la unison că la implementarea Acordului de Asociere nu ne uităm doar la reformele economice, ci și la criteriile politice: stat de drept, alegeri corecte în baza unei legislații care respectă standardele UE și ale Consiliului Europei. Actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE. De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din R. Moldova.

Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova...

Să nu uităm că nu a fost respectat rezultatul alegerilor, voința oamenilor de a-l avea pe Andrei Năstase la primăria municipiului Chișinău. Mai multe tribunale din R. Moldova au găsit motive să anuleze aceste alegeri. Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie. Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la autoritățile moldovenești până la alegeri?

Petras Auštrevičius: „Sper că autoritățile și responsabilii guvernamentali și parlamentari să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de Asociere. Așteptăm reforme în baza dialogului și cooperării cu societatea civilă, respectarea drepturilor opoziției și, în general, să nu facă nici un fel de pas care să pună în pericol stabilitatea politică în țară. Suntem îngrijorați, și sperăm ca coaliția guvernamentală să nu pună în pericol acest acord, pentru că nu este vorba despre economie, ci despre starea democrației și a statului de drept din R. Moldova. Și așteptăm ca acele decizii care nu sunt în acord cu standardele europene și recomandările Comisiei Veneția să fie schimbate. Este la latitudinea coaliției de guvernare.”

Europa Liberă: Nu va deveni înghețarea fondurilor UE un avantaj pentru susținătorii pro-ruși din Moldova? Ei ar putea folosi acest lucru împotriva UE, ceea ce ar putea duce la o scădere a popularității UE în țară.

Așteptăm ca acele decizii care nu sunt în acord cu standardele europene și recomandările Comisiei Veneția să fie schimbate...

Petras Auštrevičius: „Rămânem parteneri. Deci vorbim foarte deschis unii cu ceilalți. Considerăm cursul prezent al reformelor nesatisfăcător și pentru a păstra acest parteneriat trebuie să exprimăm deschis aceste critici, pentru ca lucrurile să se poată îndrepta. Dacă tăcem se poate înțelege că suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în Moldova. Cu cât suntem mai deschiși, cu atât populația va înțelege și ne va fi mai aproape. Cred că populația din Moldova așteaptă o viață mai bună în Moldova, or asta nu va veni fără schimbările cerute de noi. Popularitatea UE este în pericol? Ei bine, UE aduce în Moldova valori democratice, economie de piață, stat de drept, drepturi democratice, susținem societatea civilă și opoziţia politică și vom continua să mergem pe acest drum. Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi.”

XS
SM
MD
LG