Linkuri accesibilitate

Poroșenko a revenit în Ucraina, va fi judecat pentru trădare


Petro Poroşenko. Imagine de arhivă
Petro Poroşenko. Imagine de arhivă

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a revenit luni în Ucraina pentru a fi judecat sub acuzații de trădare, despre care spune că sunt motivate politic.

La aeroportul din Kiev, unde a venit luni dimineață cu un zbor de la Varșovia, Poroșenko a fost întâmpinat de mii de suporteri, dintre care unii purtau pancarte cu inscripții ca „Avem nevoie de democrație!” și „Stop represiunii!”.

„Nu ne aflăm aici să-l apărăm pe Poroșenko, suntem aici să ne unim forțele și să apărăm Ucraina”, a spus fostul președinte. „Ucraina este puternică, iar o Ucraină puternică este capabilă să-l respingă pe Putin!”.

De la aeroport, Poroșenko a mers direct la tribunalul care urma să stabilească dacă se va afla în arest în vederea anchetei și procesului.

Oficialități ucrainene au spus că au vrut să-i înmâneze documente de judecată chiar la aeroport, dar el ar fi refuzat să le primească.

La prima audiere, Poroșenko a insistat că nu se consideră suspect și a atras atenția la presupuse greșeli procedurale, iar procurorii au propus cauțiune de 35 de milioane de dolari pentru a fi judecat în libertate, cu brățară de supraveghere electronică. Averea lui Poroșenko este estimată la 1,6 miliarde de dolari.

Poroșenko și-a anunțat planurile de a reveni în țară și a lupta în justiție contra acuzațiilor în timpul unei conferințe de presă pe care a organizat-o la Varșovia, pe 16 ianuarie. El a plecat din Ucraina în luna decembrie, când autoritățile au anunțat intentarea dosarului, dar partidul său, Solidaritatea Europeană, a spus că a fost o coincidență.

Fostul președinte, în vârstă de 56 de ani, care acum este parlamentar de opoziție, este investigat pentru presupuse acte de trădare în legătură cu achiziții de cărbune din estul Ucrainei, în anii 2014-2015. Acestea ar fi contribuit la finanțarea separatiștilor sprijiniți de Rusia din Donbas, în perioada în care Poroșenko era președinte. El și partidul său neagă alegaţiile și îl acuză pe președintele Zelenski de persecuție politică într-un moment în care țara are nevoie de unitate națională pentru a face față agresiunii ruse.

XS
SM
MD
LG