Linkuri accesibilitate

Petrolul și sancțiunile americane impuse Rusiei


Imagine generică.
Imagine generică.

Pe măsură ce războiul din Ucraina avansează și face mai multe victime, se pune întrebarea ce poate întreprinde Occidentul, pentru a-i ajuta și mai mult pe ucrainieni. Președintele Zelensky le-a cerut senatorilor americani, într-o convorbire pe Zoom să introducă un embargou la importurile de petrol din Rusia și să ceară aliaților est-europeni să ofere Ucrainei avioane, produse în Rusia pe care le au în stoc.

Dar deocamdată Casa Albă nu este acord ca sancțiunile să includă interdicția de a importa petrol din Rusia, pentru că asta ar însemna perturbări masive pe piețele de energie și ar contribui la creșterea inflației. Dar în Congres se intensifică presiunile bipartizane ca administrația să adopte o astfel de decizie.

După convorbire, liderul majorității democrate din Senat Chuck Schumer a spus că va face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta administrația să obțină transfer de avioane de luptă din Estul Europei către Ucraina. O înțelegere în acest sens, cu Uniunea Europeană, ca piloți ucrainieni să poată folosi avioane rusești nu se materializase la începutul acestei săptămâni. Argumentul lui Zelensky este că dacă Occidentul nu asigură o zonă de non-survol, cel puțin să îi ajute pe ucrainieni să se apere.

Liderul minorității republicane Mitch McConnell a spus că opoziția ajută administrația să obțină aprobarea unui pachet de ajutor de urgență pentru Ucraina, în valoare de 10 miliarde de dolari. Într-un articol publicat în Washington Post, analistul Fareed Zakaria scrie că sancțiunile de până acum au fost concepute astfel încât să continue să ofere Rusiei supapa cea mai importantă, exporturi de petrol și că Statele Unite ar trebui să-și extindă propria producție și să exporte în Europa, continentul cel mai afectat dacă sancțiunile vizează petrolul și gazele din Rusia.

O altă sugestie a lui Zakaria este ca Statele Unite să revină în tratatul nuclear cu Iranul și să ridice sancțiunile impuse de Trump Venezuelei pentru a spori oferta de energie de pe piețe și a compensa pierderile de petrol și gaze din Rusia, pe care analistul le consideră călcâiul lui Ahile pentru Putin.

XS
SM
MD
LG