Linkuri accesibilitate

Petrolul rusesc intră în UE prin Bulgaria. Dar nu se știe până când


Rezervoarele Lukoil din apropierea orașului Burgas, pe coasta Mării Negre.
Rezervoarele Lukoil din apropierea orașului Burgas, pe coasta Mării Negre.

SOFIA -- Rusia a fost lovită de mai multe valuri de sancțiuni occidentale, inclusiv în sectorul energetic - o sursă majoră de venituri pentru Kremlin -, ca răspuns la invadarea Ucrainei. De pe 5 decembrie 2022, Rusia nu mai poate exporta petrol pe cale maritimă către țările Uniunii Europene. Mai mult, UE a impus și un plafon de 60 de dolari pe baril pentru prețul petrolului rusesc.

Datele statistice sugerează că cele mai recente sancțiuni au impact. Exporturile de petrol rusesc au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar prețul țițeiului rusesc a coborât la niveluri record de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Dar în timp ce aproape toți membrii UE își reduc importurile de petrol rusesc, Bulgaria, care face parte și din NATO, pare să contrazică această tendință. La sfârșitul anului 2022, Bulgaria a devenit al treilea cel mai mare importator de petrol rusesc din lume.

Bulgaria nu sfidează sancțiunile. Sofia și-a asigurat de la Bruxelles o derogare, care îi permite să preia transporturile de petrol rusesc livrat pe mare. Măsura a întrunit sprijinul larg al forțelor politice din Bulgaria și a fost promovată și de fostul premier Kiril Petkov, care a condus unul din cele mai pro-occidentale guverne ale acestei țări.

Rafinăria rusă

Tot țițeiul rusesc livrat în Bulgaria ajunge la rafinăria Neftochim Burgas, despre care se spune că este cea mai mare instalație de acest fel din Balcani. Rafinăria, situată în portul Burgas de la Marea Neagră, este deținută tot de LUKoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia. Bulgaria este puternic dependentă de Neftochim Burgas, fiecare automobil sau camion din țară fiind, se spune, alimentat cu benzină sau motorină de la Neftochim.

Banii proveniți din vânzarea de combustibili fosili reprezintă fără echivoc o sursă majoră a bugetului de stat al Rusiei. Din 2006, peste 60% din veniturile bugetului federal rus provin din vânzarea de petrol și gaze naturale, ponderea petrolului fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a gazelor.

Dar cele mai recente date arată că sancțiunile occidentale încep să devină usturătoare. Exporturile rusești de țiței au scăzut în decembrie 2022, potrivit cifrelor furnizate de S&P Global Commodity Insights.

Rafinăria Neftochim din Burgas a procesat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi, în decembrie 2022, potrivit unui analist bulgar. (Foto de arhivă)
Rafinăria Neftochim din Burgas a procesat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi, în decembrie 2022, potrivit unui analist bulgar. (Foto de arhivă)

Cantitatea de țiței rusesc încărcată în porturile țării la sfârșitul anului 2022 a fost, în medie, de 2,65 milioane de barili pe zi. Aceasta este în scădere cu aproximativ 14% față de luna precedentă - noiembrie.

„Principalii cumpărători sunt China și India, cu mai mult de jumătate, iar în decembrie [2022] al treilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din lume a fost Bulgaria”, a declarat Kostanța Ranghelova, expert în energie la Centrul pentru Studiul Democrației din Sofia, într-un interviu pentru Serviciul bulgar al RFE/RL. (Anterior, Turcia a deținut poziția de al treilea cel mai mare cumpărător).

Creșterea achizițiilor de petrol în Bulgaria se datorează scutirii pe care a primit-o în iunie 2022 din partea Comisiei Europene, care îi permite să continue să importe țiței și produse petroliere din Rusia pe cale maritimă până la sfârșitul anului 2024, în ciuda interdicției în vigoare la nivelul UE, din decembrie anul trecut. În temeiul unei alte derogări speciale, Comisia a permis Bulgariei să exporte în Ucraina și produse diesel rafinate local din țiței rusesc importat.

„În mai 2022, a existat o creștere semnificativă a acestor importuri, comparativ cu nivelurile tipice din lunile anterioare, iar de atunci acestea au rămas la niveluri ridicate până la ultimele date disponibile din decembrie”, a spus Ranghelova.

Datele publicate de S&P Global arată că, în decembrie 2022, Bulgaria a importat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi.

„Capacitatea rafinăriei din Burgas este de 140.000 de barili pe zi și ea poate funcționa cu până la 10% peste această capacitate. Datele pentru luna decembrie, de 150.000 de barili pe zi, coincid cu procesarea în proporție de 100% a petrolului rusesc”, a declarat Ranghelova.

De la începutul anului 2022, LUKoil a procesat mai mult de 7 milioane de tone de țiței la rafinăria din Burgas. Este aproape de două ori mai mult decât în 2021, când au fost procesate aproximativ 4,2 milioane de tone.

Vremuri grele pentru LUKoil

Totuși, acest status quo ar putea să nu dureze la nesfârșit, LUKoil fiind supusă unei presiuni din ce în ce mai mari la nivel mondial, dar și în Bulgaria.

Gigantul petrolier rus își recalculează afacerile în Europa. Pe 9 ianuarie, compania a anunțat că a ajuns la un acord pentru vânzarea rafinăriei sale de petrol ISAB din Sicilia.

Vestea a venit la câteva zile după ce LUKoil a anunțat că și-ar putea vinde afacerile din România și Republica Moldova, inclusiv benzinăriile și rafinăria de la Ploiești, România - unde deține și un parc eolian - împreună cu depozitele de petrol din ambele țări.

În Bulgaria, politicienii urmăresc cu atenție dacă LUKoil are capacitate de plată. Ca parte a scutirii acordate de UE, compania rusă s-a angajat să plătească taxe locale din veniturile obținute în Bulgaria. LUKoil nu a mai făcut acest lucru de ani de zile, iar oficialii suspectau de mult timp că societatea falsifica registrele contabile.

Cel puțin din 2006, compania a raportat cu regularitate pierderi financiare, cu puține excepții. În 2020, pierderile au fost de 500 de milioane de leva (292 de milioane de dolari). Lipsa profiturilor declarate înseamnă că nu se plătește niciun impozit pe venit în visteria statului bulgar.

Generarea de venituri va fi în curând și mai dificilă pentru LUKoil. În conformitate cu derogarea UE, rafinăria Neftochim Burgas nu mai poate exporta combustibili sau produse petroliere începând cu 5 februarie - cu excepția livrărilor către Ucraina. De asemenea, rafinăria are voie să exporte produse secundare, care nu pot fi depozitate în siguranță în Bulgaria și care ar putea reprezenta un pericol pentru mediu.

Autorizată doar să vândă motorina în Bulgaria sau să o trimită în Ucraina, Neftochim Burgas a sugerat că interdicția ar putea fi una „mortală” pentru afacerea sa, încercând probabil să determine parlamentul bulgar să se pregătească pentru o posibilă preluare a companiei de către guvernul de la Sofia.

Pe 13 ianuarie, legislatorii bulgari au decis că statul poate prelua acum controlul asupra rafinăriei, printr-un vot menit să protejeze infrastructura critică și să asigure aprovizionarea cu combustibil a țării balcanice.

LUKoil nu a răspuns la solicitările Serviciului bulgar al RFE/RL de a comenta situația.

Kostanța Ranghelova
Kostanța Ranghelova

Cu toate acestea, expertul în energie Ranghelova a sugerat că LUKoil ar putea căuta modalități de a ocoli noua interdicție a UE.

„Este foarte ușor să te joci cu modul de etichetare a combustibilului care este exportat și, cu un amestec mai creativ al produselor, nu va fi cu adevărat nicio schimbare”, a declarat analistul bulgar.

De asemenea, rămâne valabilă și întrebarea dacă LUKoil va fi în continuare loială Kremlinului.

O investigație a cotidianului german WELT, publicată pe 18 ianuarie, a constatat că Bulgaria, cu Petkov la conducerea guvernului, a oferit Ucrainei un sprijin crucial în primele zile ale invaziei rusești, inclusiv transporturi de motorină de la rafinăria din Burgas.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și, uneori, a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat pentru WELT fostul ministru de finanțe Assen Vassilev.

Astăzi, când se resimte presiunea sancțiunilor occidentale, iar piața se restrânge, LUKoil s-ar putea să mai nu fie atât de dispus să facă gesturi de caritate.

Articol scris de corespondenții Europei Libere Ghenka Șikerova și Tony Weselowski. Traducere și adaptare de Radu Benea.

XS
SM
MD
LG