Intenția unui post de televiziune afiliat președintelui Igor Dodon și PSRM de a prelua dreptul de retransmisiune a postului rusesc Pervîi Kanal de la postul Prime TV, care aparține fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, ridică tot mai multe semne de întrebare privind modul în care în condițiile unei noi guvernări ar trebuie să se redreseze situația în domeniul audiovizualului. Cum, totuși, actuala guvernare ar trebui să contribuie la reașezarea în normalitate a mass media, astfel încât acestea să nu mai poată deveni trofee în luptele politice? O convorbire la această temă – peste câteva minute – cu Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente.
Europa Liberă: Bună dimineața, dle Macovei! Vă mulțumim că sunteți cu noi la această oră matinală și ne ajutați să înțelegem mai bine realitatea. Așadar, o companie considerată ca fiind apropiată președintelui Igor Dodon și PSRM face demersuri la Consiliul Audiovizualului care sugerează intenția postului Accent TV de a prelua de la postul Prime al fostului lider PD fugar, Vlad Plahotniuc, retransmisiunea televiziunii ruse Pervîi Canal pe teritoriul Republicii Moldova. Cum vedeți această probabilitate, deocamdată? Ar putea fi văzută – cum cred mulți – ca un exemplu de reîmpărțire a pieței mediatice?
Petru Macovei: „Sunt absolut convins de acest lucru. Lucrul acesta era prevăzut și s-a discutat despre această posibilitate încă un an în urmă, atunci când fostul lider al Partidului Democrat avea probleme mari cu autoritățile din Federația Rusă, cu acele dosare care i-au fost deschise,
Pervîi Canal este postul cu cea mai mare audiență în Republica Moldova în acest moment ...
cu conflictul care a fost acutizat la un moment dat și această posibilitate ca emisiunile postului de televiziune rusesc Pervîi Canal, care, după cum știți, este postul cu cea mai mare audiență în Republica Moldova în acest moment, să fie preluat de către un post apropiat socialiștilor cumva este și logică, dacă mergem pe doctrina ideologică și pe cele ce sunt promovate de către Partidul Socialiștilor.
Din alt punct de vedere, probabilitatea ca să ofere Consiliul Audiovizualului această posibilitate postului Accent TV determină, din punctul meu de vedere, și politica în domeniul audiovizualului a autorităților din Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, repet, este vorba de o politică care până la urmă nu contribuie la dezvoltarea audiovizualului autohton, or în condițiile în care contentul, conținutul rusesc în audiovizualul din Republica Moldova este unul dominant nu...”
Europa Liberă: Altfel spus, admiteți că acest consiliu în actuala componență ar putea permite lucrul acesta?
Petru Macovei: „Sunt convins că asta se va întâmpla. Or, Consiliul Audiovizualului, din punctul meu de vedere, repet, continuă să promoveze retransmisiunea conținutului din Federația Rusă. Vă reamintesc că acum o săptămână a fost oferită licența pentru încă un post de televiziune care se va ocupa de retransmisiuni din Federația Rusă în condițiile în care conținutul rusesc este unul dominant pe piața din Republica Moldova și acest lucru determină, cum spuneam, politica actualelor autorități din Republica Moldova în domeniul audiovizualului, și anume să nu promoveze conținutul autohton, ci mai mult să încurajeze retransmisiunile.”
Europa Liberă: Retransmisiunea celui mai popular post rusesc în Republica Moldova este însoțită de mai mulți ani de controverse, iar o lege antipropagandă adoptată de fosta guvernare a limitat preluarea emisiunilor informative și analitice rusești. Ar fi preluarea retransmisiunii Pervîi Canal de un partid cu un consacrat atașament, să spunem așa, față de Moscova un pas natural spre revizuirea respectivei legi?
Petru Macovei: „Deocamdată, nu, chiar dacă președintele Igor Dodon a făcut declarații tranșante chiar și acum câteva săptămâni, afirmând că va insista ca această prevedere din legislație să fie exclusă, iar
Această politică a socialiștilor de a face presiuni pentru ca legislația să fie amendată și contentul rusesc cel de știri să revină în Republica Moldova va continua...
retransmiterea știrilor și a emisiunilor social-politice din Federația Rusă să fie permisă, dar una peste alta sunt convins că această politică a socialiștilor de a face presiuni pentru ca legislația să fie amendată și contentul rusesc cel de știri să revină în Republica Moldova va continua.
Rămâne de văzut cum vor rezista acestor presiuni colegii de alianță de guvernare, cei din Blocul ACUM. Cred că în actualele condiții acest lucru este imposibil, însă admit că pe viitor se vor încerca și vor exista negocieri și condiționări din partea socialiștilor anume pe acest segment, or politica pro-rusă a Partidului Socialiștilor rămâne la tema zilei și ei vor continua să exploateze acest subiect, inclusiv în context electoral.”
Europa Liberă: Așadar, lucrurile duc toate într-un punct. Există acum vreun mecanism care să schimbe, iată, această curgere firească a lucrurilor?
Petru Macovei: „Eu nici nu aș exagera și nici nu aș fi exagerat de optimist din acest punct de vedere. Consider
Faptul că un post de televiziune cu multă audiență în R. Moldova migrează de la o televiziune afiliată politic la altă televiziune afiliată politic cumva arată că lucrurile nu s-au schimbat absolut deloc ...
că în actuala conjunctură lucrurile vor rămâne așa cum sunt ele în acest moment, totodată, faptul că un post de televiziune cu multă audiență în Republica Moldova, conținutul acestui post migrează de la o televiziune afiliată politic la altă televiziune afiliată politic cumva arată că lucrurile în Republica Moldova nu s-au schimbat absolut deloc.”
Europa Liberă: Dacă privim mai larg, de la un holding la altul, adică se alătură unei serii de televiziuni care pot fi asociate cumva cu acest Partid al Socialiștilor.
Petru Macovei: „Exact. Iar asta înseamnă că holdingul socialiștilor se consolidează. O parte din telespectatorii care au urmărit până acum postul Prime TV, cel care retransmite Pervîi Canal din Federația Rusă, vor migra către postul Accent TV, nu sută la sută, bineînțeles, dar asta va nuanța cumva anumite reconfigurări pe piața mediatică, dar și pe piața de publicitate. Să ne amintim că suntem în continuare într-o situație foarte delicată, marcată de monopol pe piața publicității.”
Europa Liberă: Bine, dl Macovei, ce se întâmplă însă cu așteptările privind intrarea în normalitate, ca să zicem așa, privind mass-media? Există o înțelegere clară în acest sens acum din partea autorităților?
Petru Macovei: „Aparent există declarații care au fost reconfirmate, inclusiv de către președintele Dodon, din câte am înțeles, și în contextul unor întâlniri cu înalți oficiali și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, declarații precum că Dodon chiar ar fi disponibil să cedeze din anumite influențe pe piața mediatică, însă acest lucru se va vedea atunci când în Parlamentul actual al Republicii Moldova vor fi propuse pentru vot anumite modificări în legislația actuală, astfel încât dominația politicului în audiovizual, spre exemplu, în controlul asupra Consiliului Audiovizualului va fi propusă pentru a fi diminuată prin anumite modificări.”
Europa Liberă: Să precizăm un pic. Deci nu atunci când Consiliul Audiovizualului va decide ce face cu Pervîi Canal?
Petru Macovei: „Nu cred. Lucrurile acestea, din punctul meu de vedere, simpla transmitere către postul Accent TV a dreptului de a retransmite anumite emisiuni din Federația Rusă care merg acum la Pervîi Canal, lucrul acesta sunt convins că va fi votat de către majoritatea membrilor actualei componențe a Consiliului Audiovizualului, însă, din câte cunosc, urmează o reformă a Consiliului Audiovizualului. De felul cum va fi votată această reformă în Parlamentul Republicii Moldova cred că lucrurile vor depinde foarte mult și atunci vom vedea cât de determinați sunt socialiștii să meargă pe calea reformelor.”
Europa Liberă: În același context, dle Macovei, segmente largi ale mass-media din Republica Moldova se revendică din principiul libertății presei, deși înrolarea lor în ceea ce s-ar numi brațul mediatic al politicienilor și grupurilor de presiune economică și de altă natură este de domeniul evidenței. Ce soluții pot exista în această privință? Pentru că există numeroase exemple, la curți și mai mari, când asemenea entități și - cum să le spunem? - regimente jurnalistice își continuă nestingherit activitatea trecând, ca un fel de trofeu, în slujba celor aflați la guvernare.
Petru Macovei: „Principiul libertății de exprimare trebuie să fie garantat indiferent de guvernările care se perindă la noi sau în altă parte, chiar dacă anumite segmente ale politicului vor considera și pot vor fi perfect justificate aceste considerații să spună că anumite televiziuni, anumiți jurnaliști servesc interesul politicului mai mult
Este important ca principiul libertății de exprimare să fie garantat ...
decât interesul general al cetățenilor unei sau altei țări, cu toate acestea este important ca principiul libertății de exprimare să fie garantat, iar actuala guvernare, în dorința firească din partea unora și absolut interesată din partea altora, care își doresc să își ia o mai mare parte din turta mediatică, cumva să strice lucrurile pe segmentul audiovizualului, cu toate acestea este important ca principiile libertății de exprimare să fie respectate. Iar organizațiile neguvernamentale de media și societatea în general ar trebui să urmărească ca în acest proces firesc de curățare, de dezoligarhizare, inclusiv a domeniului audiovizualului să fie garantate aceste principii, chiar dacă unora poate să le placă acest lucru sau nu.”
Europa Liberă: În concluzie, dle Macovei, ce poate și ce ar trebui să facă actuala guvernare pentru însănătoșirea climatului mediatic și poate care sunt constrângerile?
Petru Macovei: „Au fost făcute mai multe propuneri după întâlnirea dnei prim-ministru cu reprezentanții comunității mediatice, noi am transmis către Guvern. Acum, din câte înțeleg, Guvernul și-a manifestat deschiderea și se lucrează pe anumite propuneri de modificare a legislației, dar și a practicilor în domeniul mass-media. Guvernul
Prioritatea zero este demonopolizarea pieței publicității și reforma Consiliului Audiovizualului...
anunță și consultări pe acest segment, însă este important, din punctul meu de vedere, prioritatea zero este demonopolizarea pieței publicității și reforma Consiliului Audiovizualului, astfel încât persoanele care nu au capacitatea să gestioneze acest domeniu să plece din acest sistem sau să fie cumva eliminate pentru ca lucrurile să intre într-o fâșie de normalitate pe acest segment.”
Europa Liberă: O întrebare la ordinea zilei, probabil: fără bani de la oligarhi sau oligarhi în devenire pot supraviețui astăzi entitățile audiovizuale în Republica Moldova?
Petru Macovei: „Așa cum vă spuneam puțin mai devreme, în condițiile în care va fi demonopolizată piața publicității, am putea vorbi despre o relativă intrare în normalitate pe acest segment și despre posibilitatea ca instituțiile media audiovizuale din Republica Moldova să poată supraviețui fără a fi impuse să facă compromisuri cu oligarhii care investesc acești bani în scop de manipulare sau cu alte interese pe această piață.”