Linkuri accesibilitate

Pfizer/BioNTech încep livrarea vaccinului anti-Covid-19 în UE


Moldova - Belgia, camioane pregătite cu containere speciale pentru transportul vaccinului anti-Covid-19.
Moldova - Belgia, camioane pregătite cu containere speciale pentru transportul vaccinului anti-Covid-19.

„Livrările de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat de Uniunea Europeană în această săptămână, au început miercuri, 23 decembrie pentru a pregăti lansarea campaniilor de vaccinare în UE în weekend. Potrivit planului Uniunii Europene, care cumpără vaccinuri centralizat, pentru toate țările membre, campaniile naționale de vaccinare anti-Covid pot începe pe 27 decembrie. Dozele de vaccin se vor distribui proporțional cu populațiile țărilor membre. Organizarea acestor campanii de vaccinare și determinarea priorităților sunt decizii naționale.

„Se lucrează acum cu toate forțele pentru a pregăti primele loturi pentru distribuție', a transmis compania Pfizer , relatează agenția DPA.

Acest vaccin anti-COVID-19 este primul care a primit undă verde în Uniunea Europeană și este fabricat la Puurs, în nordul Belgiei.

„Camioanele sunt pregătite să plece de la fabrica din Puurs astfel încât autoritățile naționale de sănătate din toată Europa să poată începe campaniile de vaccinare pe 27 decembrie', a indicat Pfizer.

Elveţia a fost prima ţară din Europa continentală care a demarat încă de miercuri campania națională de vaccinare nati-Covid, cu vaccinul Pfizer/BioNTech. O femeie în vârstă de 90 de ani, din Lucerne, a fost prima pacientă.

În Franţa, Germania și majoritatea țărilor din UE, primele persoane care vor fi vaccinate vor fi tot vârstnicii din casele de bătrâni.

În Elveția, campania de stocare și distribuire a vaccinurilor este organizată de armată. Vaccinarea a început într-un moment în care se înregistrează 4.000 de noi îmbolnăviri pe zi şi 100 de decese. În total, 6.300 de persoane au murit în Elveţia, din cauza coronavirusului, de la începutul pandemiei.

Spania va primi 350.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la Pfizer-BioNTech pe săptămână, începând de sâmbătă, în total un număr de aproape 4,6 milioane de doze urmând să fie livrate în următoarele 12 săptămâni, a declarat miercuri ministrul sănătăţii, Salvador Illa. Guvernul spaniol a anunţat că intenţionează să vaccineze între 15 şi 20 de milioane de oameni în prima jumătate a lui 2021, notează Reuters.

SUA au cumpărat 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 de la companiile Pfizer/ BioNTech, doze care vor fi livrate până în luna iulie a anului viitor, a anunţat miercuri Pentagonul.

Această nouă comandă ridică totalul dozelor contractate de SUA la 400 de milioane - jumătate de la Pfizer, jumătate de la Moderna -, ceea ce va permite imunizarea a 200 de milioane de persoane, aceste două vaccinuri necesitând două injecţii la interval de o lună.

Peste tot, până acum, vaccinarea este voluntară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG