Linkuri accesibilitate

Procurorul general Stoianoglo afirmă că în dosarul „Metalferos” statul ar fi fost prejudiciat de peste 1 miliard de lei


Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, ianuarie 2020.
Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, ianuarie 2020.

Procurorul General, Alexandru Stoianoglo afirmă că statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii „Metalferos” și al mai multor companii private nerezidente, controlate de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Plahotniuc este în acest moment în Statele Unite, potrivit informațiilor oficiale, de unde R. Moldova a cerut extrădarea sa.

La o conferință de presă joi, Stoianoglo a mai explicat schema după care ar fi fost fraudat statul: „Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, Metalferos având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din R. Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a declarat Alexandr Stoianoglo, citat de Agora.md.

La începutul lunii august 2020, 16 persoane au fost reținute în ancheta legată de Metalferos, fiind învinuite de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale. Învinuiții nu și-au recunoscut vina. Instanța a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventivă a acestora și a dispus anchetarea lor în libertate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG