Linkuri accesibilitate

Piața audiovizuală, de la demonopolizarea ei la eliminarea controlului politic


Maia Sandu
Maia Sandu

Premierul Maia Sandu în dialog cu reprezentanți ai mass-media despre problemele presei moldovene.

Premierul Maia Sandu a discutat marți cu mai mulţi reprezentanţi ai mass-media despre probleme presei şi cum pot fi ele soluţionate. Amplificarea controlului politic şi a concentrării proprietăţii, lipsa de pluralism, manipulare şi dezinformare la scară largă, agresarea jurnaliştilor sunt doar câteva dintre problemele invocate de jurnalişti şi reprezentaţi ai organizaţiilor de media. Maia Sandu a promis că va propune, chiar în primele o sută de zile ale mandatului său, un plan de acțiune, pentru a remedia o parte din aceste probleme. Una din primele măsuri ar putea fi schimbarea componenţei Consiliului Audiovizualui şi a modalităţii de numire a membrilor.

Ideea de a exclude Parlamentul din procesul de desemnare a membrilor Consiliului Audiovizualului a fost avansată de

Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, care a spus că actuala componență a reglementatorului este politizată:

„În acest Consiliu, la momentul actual, toţi, cu excepția Olgăi Guţuţui, au îndeplinit comenzile politice ale partidului sau s-au conformat cu votul președintelui Consiliului Audiovizualului care a fost porta voce a partidului şi am văzut foarte clar abordarea selectivă a Consiliului cu radiodifuzorii în funcţie de deţinătorii şi de proprietarii acestora.”

Prim-ministra Maia Sandu le-a propus experţilor să formuleze exact noua modalitate de desemnare a membrilor Consiliului Audiovizualului şi le-a promis că o va promova în Legislativ.

O altă chestie asupra căreia s-a convenit este reluarea activităţii grupului de lucru din vechiul Parlament care a elaborat mai multe proiecte de îmbunăţăţire a legislaţiei media, unele dintre care au fost blocate, cum ar fi amendamente la legea privind accesul la informaţii, la cea privind libera exprimare sau facilitarea fiscală pentru media.

Cornelia Cozonac la o dezbatere la București
Cornelia Cozonac la o dezbatere la București

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a deplâns restrângerea accesului la informaţii în ultimii ani şi a cerut eliminarea acestor practici:

„Există foarte multe baze de date în stucturile publice, chiar şi portalul date.gov.md, construit pe milioane de lei, acolo informaţia nu se actualizează sau dacă se actualizează nu în totalitate şi mereu nu poţi găsi informaţia toată. Există baza de date a instanţelor judecătoreşti din care s-au scos anumite motoare de căutare. În această direcţie vrem să existe mai multă deschidere.”

Directorul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare, Dumitru Ţîra, a vorbit despre nevoia de reformare a radiodifuzorului public:

Moldova1 trebuie dărâmată şi mutată. La Moldova 1 trebuie creată o reformă prin lege specială.”

Ion Bunduchi, directorul Asociaţiei Presei Electronice, a

Ion Bunduchi
Ion Bunduchi

menţionat că situaţia mass-media, extrem de delicată la moment, ar putea fi schimbată radical dacă s-ar aplica legislaţia deja existentă. O părere similară a formulat-o şi jurnalista de la TV8, Natalia Morari. Ea a remarcat bunăoară că în 2015 a fost modificată legea astfel încât un proprietar să nu poată deţine mai mult de două licenţe vizându-l în special pe liderul PD care deţinea atunci patru posturi de televiziune şi mai multe posturi de radio. Vlad Plahotniuc s-a conformat legii, dar continuă să-şi controleze holdingul prin consilierul lui politic căruia i-a transmis proprietatea a două posturi TV.

„Vreau foarte mult ca noi atunci când vom adopta legi nu doar să le adoptăm, pentru că legi au mai fost adoptate, dar efectele au fost nule.”

Natalia Morari
Natalia Morari

Natalia Morari a mai amintit că anul trecut patru posturi de televiziune au sesizat Consiliului Concurenţei despre o pretinsă înţelegere de cartel pe piaţa publicităţii media. Până acum însă problema nu a fost rezolvată.

Experţii media au invocat nevoia de reformarea şi depolitizare a Consiliului Concurenţei, precum şi schimbarea conducerii acestuia care deşi au obţinut de curând competenţa să intervină pe piaţa audiovizuală pentru a o demonopoliza, nu o fac pentru că ar fi primit indicaţii. Trebuie scoasă de sub controlul politic şi Poşta Moldovei care impune patronilor din presa scrisă contracte cu clauze abuzive. Reprezentanţii presei scrise au insistat asupra reducerii preţului hârtiei de ziar care s-a dublat în ultimul an, iar cei din media online au cerut menţinerea libertăţii internetului. Doi manageri de presă sediul cărora e închiriat de la Cancelaria de stat au semnalat că în ultimii doi ani taxa de chirie s-a majorat cu câte 30 la sută anual. Prim-ministra Maia Sandu a spus că va investiga situaţia.

Participanții la discuţie au convenit ca asemenea întrevedere să fie periodice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG