Linkuri accesibilitate

Piața imobiliară, în stagnare din cauza efectelor războiului din Ucraina 


În 2022, un apartament în bloc nou se vinde în medie cu 805 euro pentru un metru pătrat, iar unul într-un bloc vechi – cu 670 de euro per metru pătrat
În 2022, un apartament în bloc nou se vinde în medie cu 805 euro pentru un metru pătrat, iar unul într-un bloc vechi – cu 670 de euro per metru pătrat

Piața imobiliară din R. Moldova este în stagnare din cauza inflației, devalorizării euro și a războiul din Ucraina. Experții atestă o scădere a noilor proiecte și a tranzacțiilor imobiliare, estimând că piața și-ar putea reveni doar după ce se va încheia conflictul din țara vecină.  

După un avânt de 2 ani, piața imobiliară din R. Moldova se află într-un blocaj. Expertul imobiliar Nicolae Ostaficiuc a explicat Europei Libere că s-a ajuns la o astfel de situație din cauza inflației extrem de mari și a dependenței pieței de valuta unică europeană, care s-a depreciat de la începutul anului față de dolar cu circa 18%. În plus, dezvoltatorii imobiliari și cumpărătorii așteaptă să vadă cum se va termina războiul din Ucraina, pentru a investi.

Economistul Veaceslav Ioniță a remarcat, în cadrul analizei sale săptămânale, o reducere de peste 50% a noilor proiecte imobiliare, precum și o reducere drastică a numărului locuințelor date în exploatare.

„Puterea de cumpărare a populației a scăzut cu circa 50%.”

„Avem o situație extrem de gravă pentru companiile de construcții. Ei vând apartamente în euro, care rămân la același preț, în timp ce materialele de construcții s-au scumpit enorm, iar euro s-a depreciat. În lei, ei câștigă cu mult mai puțin decât anul trecut, iar puterea de cumpărare a populației a scăzut cu circa 50%”, a declarat economistul.

Pe lângă faptul că nu prea se construiesc blocuri, nici moldovenii nu se înghesuie să se împrumute de la bănci pentru a cumpăra locuințe. Astfel, datele furnizate de BNM, citate de economist, arată că media lunară a volumului creditelor imobiliare este de 151 de milioane de lei, față de 296 milioane de lei în 2021.

Experții imobiliari susțin că numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare s-a redus semnificativ. Nicolae Ostaficiuc spune că această scădere este cauzată de scumpirea creditelor și de faptul că oamenii au devenit mai rezervați, pentru că nu știu cum va evolua situația regională.

Prețurile la apartamente nu au înregistrat oscilații semnificative în ultimele luni. Potrivit datelor bursei imobiliare „Lara”, un apartament în bloc nou se vinde în medie cu 805 euro pentru un metru pătrat, iar unul într-un bloc vechi – cu 670 de euro per metru pătrat.

Nicolae Ostaficiuc precizează că apartamentele s-au scumpit foarte mult în ultimii 2 ani, iar în acest an prețurile la locuințe au crescut față de anul trecut doar din inerție, deoarece participanții de pe piața imobiliară nu au conștientizat încă impactul și durata războiului din Ucraina.

Totuși, moldovenii își pot cumpăra acum mai ușor un apartament. Potrivit calculelor economistului Veaceslav Ioniță, accesibilitatea este de 4-5 ori mai mare față de acum 15 ani. Dacă în 2008 o familie avea nevoie de trei salarii pentru a achita rata lunară pentru locuința procurată, acum este nevoie pentru asta de 60% din veniturile unei familii.

Experții prevăd că impactul situației de pe piața imobiliară va fi resimțit și în 2023, iar o schimbare depinde în totalitate de evoluțiile din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG