Linkuri accesibilitate

Plângere la Procuratură, legată de decizia de a majora retroactiv tariful la gazele naturale


Moldova, Gas Crisis, criză gaze, 26 octombrie 2021

Primarul socialist al municipiului Chișinău, Ion Ceban și viceprimarul Fadei Nagacevschi au depus marți, 1 februarie, o plângere la Procuratură, legată de decizia guvernului și a Comisiei Naționale Situații Excepționale de a majora retroactiv, în ianuarie, tariful la gazele naturale, ca urmare a scumpirii prețului de achiziție de la Gazprom.

„(...) am depus actele împreună cu colegul meu, viceprimarul Fadei Nagacevschi, o sesizare împotriva acțiunilor ilegale ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), acțiuni care la indicația Guvernului puteau fi omise ținând cont că ANRE este o instituție apolitică și independentă. Așa ar trebui să fie, dar nu o instituție care, împreună cu guvernarea, jupoaie poporul Republicii Moldova de ultimii bani”, a declarat Ion Ceban, citat de mediile locale.

„Subiect de dosar penal este și procurarea gazelor din Polonia și Olanda. Și alocarea surselor financiare pentru Energocom tot are iz de dosar penal și trafic de influență”, a mai spus Ion Ceban.

Ion Ceban și fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi au contestat luni la Curtea de Apel Chișinău majorarea retroactivă a tarifelor la gaze și termoficare. Totodată, au cerut ANRE să suspende aplicarea noilor tarife pentru luna ianuarie.

În replică, premierul Natalia Gavrilița, a calificat decizia municipalității drept o încercare de a specula politic pe seama crizei energetice. Gavrilița a menționat că decizia privind majorarea retroactivă a tarifelor este una legală, în condițiile în care a fost luată în perioada stării de urgență. Primarul Chișinăului insistă, însă, că decizia este una abuzivă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG