Linkuri accesibilitate

Partidele zise pro-europene şi „mărul otrăvit” al PD


Lideul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc
Lideul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc

Cu mai bine de un an până la alegerile parlamentare, liderul partidului de guvernare, Vlad Plahotniuc, anunţă ca va face coaliţii în 2018 doar cu formaţiuni de dreapta.

Liderul PD Vlad Plahotniuc a convocat astăzi o conferință de presă la Chișinău ca să vorbească despre relațiile cu celelalte formațiuni politice în perspectiva, ce-i drept încă îndepărtată, a alegerilor de la anul. Cum veți auzi în relatarea Dianei Răileanu, omul de afaceri devenit politician a întins o ramură de măslin opoziției de dreapta, propunându-i alianțe post-electorale:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Vlad Plahotniuc s-a arătat sigur că formaţiunea pe care o conduce va adopta în scurt timp o „rezoluție” prin care Partidul Democrat va face alianțe politice cu partidele de dreapta care vor trece pragul electoral după parlamentarele așteptate anul viitor. El a mai promis că partidul său nu va „lupta împotriva partidelor de dreapta, nici până în campanie electorală, nici în campania electorală”:

„Observăm cu surprindere atitudinea unor partide de dreapta care transmit un mesaj negativ şi agresiv activiştilor dar şi electoratului Partidului Democrat. Ei se dau astăzi în spectacol făcând anunţuri categorice că nu vor face alianţă cu Partidul Democrat – o abordare pe care noi o considerăm pripită şi naivă. Nu este deloc bine ce fac, căci au mai făcut-o în alegerile prezidenţiale precedente şi au îndepărtat exact o parte din electoratul care ar fi asigurat câștigul alegerilor de către candidatul de dreapta. Celor care se vor grăbi din nou să declare că Partidul Democrat le oferă un măr otrăvit prin această poziţionare, aş vrea să le spun că mărul acesta ar putea conţine, de fapt, multe vitamine.”

Vlad Plahotniuc, care este şi coordonatorul coaliţiei de guvernare, a făcut astfel aluzie la lidera PAS, Maia Sandu, care la prezidențialele de anul trecut a spus că susţinerea declarată a PD-ului pentru „candidatul de dreapta” nu este nimic altceva decât „un măr otrăvit” menit să o compromită. Astăzi, într-o reacţie pe reţelele sociale, Maia Sandu a reafirmat că „nu va face alianţă cu partidele oligarhice şi anti-europene”.

O monitorizare realizată de Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent, la scurt timp după alegerile prezidenţiale, a constatat că, de fapt, televiziunile din trustul de presă ce aparţine democratului Vlad Plahotniuc au defavorizat-o vizibil pe Maia Sandu, în schimb, au fost foarte indulgente în privinţa candidatului de atunci al socialiştilor, actualul preşedinte Igor Dodon.

În ce măsură un asemenea scenariu s-ar putea repeta şi la următoarele alegeri parlamentare? O întrebare pe care i-am adresat-o analistului politic Dionis Cenuşă:

„Desigur, este foarte greu să oferi multă credibilitate unui asemenea demers, dar, totodată, Partidul Democrat oricum va avea nevoie de parteneri în cazul în care ajunge în Parlament, iar cu excepţia PAS şi Platforma DA altcineva nu se numără printre cei cu care democrații ar putea coaliza”.

Europa Liberă: Dar vedeţi vreo situaţia în care PAS şi DA ar putea accepta o coaliţie cu PD?

Dionis Cenuşă: „În niciun caz la moment cele două partide extraparlamentare nu pot să accepte o asemenea variantă şi chiar şi prin medierea forţelor externe, să spunem, ar fi dificil ca Maia Sandu să fie convinsă să coalizeze cu Plahotniuc. Deci, un asemenea scenariu este puţin probabil, dar, iarăşi, cred că vor exista tentative de a crea o coaliție largă care să includă toate forţele pro-europene.”

În ce-l priveşte pe Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a declarat săptămâna trecută că niciodată nu va accepta favoruri din partea puterii, insistând că formaţiunea sa „nu va face târg cu mafia”.

La anunţul făcut astăzi de liderul PD a reacţionat şi preşedintele Igor Dodon, care într-o postare pe Facebook a scris că „Plahotniuc lucrează de pe acum pentru a forma o nouă Alianţă pentru Integrare Europeană” şi a anticipat că PAS şi DA nu vor avea încotro şi vor adera la noua coaliţie, sugerând că asta şi-ar dori Occidentul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG