Linkuri accesibilitate

PAS încă nu a decis dacă va participa sau nu la alegerile parlamentare (interviu Maia Sandu/timpul.md)


Ministrul apărării, ultima redută apărată de Igor Dodon (Nicolae Negru/ziarulnațional.md)

Un titlu de pe site-ul eco.md este formulat în felul următor: „Puterea” reală a economiei moldovenești: acțiunile celei mai performante bănci nu-și găsesc cumpărători de un an”. Publicaţia se referă de fapt la Moldova-Agroindbank, care alături de Moldinconbank ar fi, la părerea autorului, „băncile moldovenești cu cel mai mare potențial de a atrage investitori în acest moment”. Cu toate acestea, cele două pachete de acțiuni ale Moldova-Agroindbank, de 37,56% şi de 3,53%, scoase la vânzare încă în septembrie 2016, nu au cumpărători, deși prețul este mai mic decât valoarea de bilanț a acțiunilor. Banca Națională a Moldovei, care a solicitat aceste proceduri și care supraveghează MAIB și administrează Moldindconbank, speră că aceste acțiuni vor fi cumpărate de jucători importanți de pe piața financiară mondială. Deocamdată, însă, nu există prea mulți doritori reali de a le cumpăra, deoarece foștii proprietari ai acțiunilor au contestat în judecată decizia autorităților moldovenești de a-i lipsi de dreptul de a deține acțiuni în aceste bănci. Potrivit mai multor păreri, în condiţiile în care deciziile autorităților sunt contestate în instanţe de foştii proprietari inclusiv la Curtea de Arbitraj din Stockholm şansele ca aceste acţiuni să fie tranzacţionate la bursă sunt minime, se arată în articol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Analistul politic Petru Bogatu critică într-un editorial publicat pe deschide.md declarațiile recente ale Maiei Sandu, potrivit cărora PAS ar putea boicota alegerile parlamentare pentru că nu acceptă sistemul electoral mixt. „[…] Neparticiparea la alegeri nu face parte din ecuaţiile politice câştigătoare. Abandonul împinge PAS-ul pe un drum care nu duce nicăieri”, scrie Petru Bogatu. În opinia analistului politic, eschivarea de la alegeri, oricât de dubioase ar fi acestea, pentru un adept al democraţiei liberale este de neconceput. „[…] E ca şi cum un preot nu ar accepta să oficieze serviciul divin pe motiv că mitropolitul nu-şi face bine treaba. O echipă de fotbal nu refuză să intre în terenul de joc pentru că i se pare vicios arbitrajul”, mai exemplifică Petru Bogatu.

Lidera PAS, Maia Sandu, spune într-un interviu publicat pe site-ul ziarului Timpul (timpul.md) că PAS încă nu a decis dacă va participa sau nu la alegerile parlamentare din cauza dezacordului față de sistemul electoral mixt adoptat. „Așteptăm deocamdată acțiuni din partea Comisiei Europene”, spune politicianul. „Vom merge la Bruxelles și în octombrie, pentru a reitera îngrijorările noastre. Totodată, vom vedea cât de gravă este situația din perspectiva potențialelor fraude și manipulări pe care guvernarea le poate face în contextul sistemului mixt”, a spus Maia Sandu. Lidera PAS a mai spus, în alt context, că membrii PAS sunt supuși presiunilor, iar mulți dintre cei care vor să adere la PAS se tem să nu-și piardă locul de muncă. Maia Sandu s-a arătat sigură că Vlad Plahotniuc, liderul PD, controlează justiția în totalitate, observând că în cazurile răsunătoare sunt folosiți aceiași judecători cu reputație nu prea bună, dar despre care se știe că vor acționa așa cum spune PD. Despre „neînțelegerile între Dodon, Filip și Candu”, Maia Sandu spune că este „un spectacol”, iar referendumul pentru demiterea primarului de Chișinău „este un joc al tandemului Plahotniuc-Dodon” în care PAS nu are de gând să intre.

Pentru anihilarea oponenților săi politici, Vlad Plahotniuc va folosi discreditarea, demoralizarea, deportarea, fărâmițarea acestora și ar putea recurge la destabilizarea situației, este părerea lui Serghei Tkaci dintr-o analiză publicată pe site-ul ziarului de expresie rusă „Moldavskie Vedomosti” (vedomosti.md). Puterea, continuă Tcaci, se va opune inițiativei PSRM cu privire la republica prezidențială; ar putea iniția procedura de impeachment la adresa lui Igor Dodon și ar putea recurge la incitarea sentimentelor rusofobe, iar, în paralel, este de așteptat să se recurgă la tensionarea situației în Transnistria în contextul pacificatorilor ruși. Autorul comentariului notează că derularea acestui plan poate fi împiedicată doar prin „acțiunile extraordinare” ale forțelor de opoziție. „[…] Sunt, oare, capabile aceste forțe la asemenea acțiuni?”, se întreabă retoric Serghei Tkaci.

Ultima redută pe care zice că o va apăra până la capăt Dodon e numirea ministrului Apărării propus de Guvern, observă comentatorul politic Nicolae Negru într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md. „Constituția nu-l obligă să accepte candidatura lui Eugen Sturza, de la PPE”, declară şeful statului. E adevărat, Constituția nu-l obligă, dar îl obligă decizia definitivă și fără drept de apel din 24 ianuarie 2017, adoptată de Curtea Constituțională în această chestiune […]”, notează Nicolae Negru. În opinia comentatorului, situația reprezintă, de fapt, ultimul test de „independență” al lui Dodon. „[…] Dacă nu-l trece, se poate pune punct istoriei sale atât de enigmatice la început. El se comportă deocamdată ca un cățeluș care nu este conștient de lungimea lesei, crezându-se liber, alergând, buimăcit, în toate direcțiile, până nu este tras înapoi de stăpân”, punctează Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG