Linkuri accesibilitate

Planuri UE de apărare cibernetică și militară contra atacurilor ruse


Comisia Europeană a propus joi două planuri de acțiune în contextul deteriorării situației de securitate după invadarea Ucrainei de către Rusia; unul are în vedere sporirea apărării în domeniul cibernetic, celălat va permite forțelor armate să se miște mai rapid și mai eficient peste frontiere, relatează agenția Reuters.

Borrell: „Războiul e la granițele noastre”

Executivul european spune că atacurile cibernetice rusești contra statelor membre ale UE și partenerilor lor au fost un semnal de alarmă: e nevoie de mai multă acțiune pentru apărarea cetățenilor și a forțelor armate, iar cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică trebuie intensificată.

„Războiul e la granițele noastre și agresiunea Rusiei contra Ucrainei subminează pacea și legislația internațională”, a spus coordonatorul politicii externe și de securitate Josep Borrell la conferința de presă în care a anunțat planurile respective,

„Ne afectează și trebuie să ne adaptăm politicile de apărare în acest nou context”.

Stoltenberg: „E o luptă constantă pentru spațiul cibernetic”

Separat, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a avertizat asupra creșterii amenințărilor cibernetice, menționând atacurile recente asupra sateliților, a infrastructurii esențiale și a departamentelor guvernamentale, în special ca parte a războiului Rusiei contra Ucrainei.

„Există o luptă constantă pentru spațiul cibernetic, iar linia dintre pace, criză și conflict e tulbure”, a spus șeful alianței militare vestice într-un discurs la Roma.

„Le cer aliaților să se angajeze din nou în apărarea cibernetică - cu bani mai mulți, mai multă expertiză și cooperare îmbunătățită. Aceasta este o parte vitală a apărării noastre colective și suntem toți împreună în asta.

Plan de Acțiune asupra Mobilității Militare

Politica propusă de Comisia Europeană va spori capacitățile de apărare cibernetică ale UE și va întări coordonarea și cooperarea dintre comunitățile cebernetice civilă și militară.

Inițiativa este parte a unei serii de măsuri propuse de Comisie pentru întărirea securității cibernetice a UE în contextul unu val de atacuri cibernetice contra guvernelor și afacerilor din toată lumea.

Săptămâna trecută, agenția de securitate cibernetică a UE, ENISA, a spus că invadarea Ucrainei a dus la atacuri cibernetice mai răspândite și mai dăunătoare în Uniunea Europeană.

Un Plan de Acțiune separat asupra Mobilității Militare propus de Comisie e menit să ajute țările UE și pe partenerii lor să transporte mai eficient trupe și echipamente militare, să creeze o infrastructură mai bine conectată și mai bine protejată, și să intensifice cooperarea cu NATO.

„(…) Pentru ca forțele militare să fie cu adevărat eficiente pe teren, ele trebuie să se miște rapid. Ele nu trebuie blocate de birocrație sau de lipsa unei infrastructuri adaptate”, a spus joi la o conferință de presă vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager, citată de agenția Reuters.

XS
SM
MD
LG