Linkuri accesibilitate

Poate bloca Iohannis OUG de amnistie dacă merge la guvern? (VIDEO)


Președintele Klaus Iohannis vrea să participe la ședințele Guvernului Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis vrea să participe la ședințele Guvernului Dăncilă

Comentatorii consideră că președintele ar putea bloca un eventual text doar prin convingere și pe durată scurtă.

Declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la amnistie și
grațiere l-au determinat pe președintele Klaus Iohannis să anunțe că va participa la ședințele de guvern. Ce poate face însă efectiv președintele? Poate el bloca o eventuală Ordonanță de urgență pe acest subiect?

Pe un ton ușor ironic, Iohannis a declarat că Dăncilă are „dorința de colaborare”, după care a adăugat că „ar fi o eroare gravă o astfel de ordonanță”.

2017 versus 2018. Klaus Iohannis la Guvern, în problema amnistiei și grațierii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Potrivit articolului 87 din Constituție, șeful statului poate participa la ședințele de guvern, pe care le prezidează, în care se „dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații”.

Părerile sunt însă împărțite. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat pentru Europa Liberă că amnistia și grațierea sunt probleme de interes național.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00


„Subiectul este de interes național. Cine ar putea să spună astăzi că nu este de interes național amnistia și grațierea sau modificarea Codurilor penale, când de doi ani numai despre asta vorbim? La ședințele la care participă, le prezidează. În guvern, deciziile nu se iau prin vot, se iau prin consens. Dacă președintele participă și prezidează ședințele, nu se poate lua o decizie fără ca el să fie de acord”.

Pe de altă parte, Zegrean admite că decizia finală îi aparține
premierului. „Dacă primul ministru își asumă răspunderea, el hotărăște, deciziile sunt ale primului-ministru”, spune Zegrean.

Profesorul Ioan Stanomir susține că, potrivit legii de organizare a
guvernului, președintele nu are dreptul de a semna acte normative, iar pe o Ordonanță de urgență semnăturile vor fi ale premierului și ale miniștrilor de resort. Asta nu înseamnă însă că președintele nu trebuie să încerce, atrage atenția Stanomir.

„Președintele poate să intervină, să ia act și să încerce să blocheze adoptarea unor acte normative. Chiar dacă nu are de iure această posibilitate, poate măcar să încerce”.

Într-adevăr, Legea de organizare a guvernului, 90/2001, precizează la articolul 27 al. 1 că „hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul hotărăște primul ministru”.

Mai exact, Iohannis poate reuși să blocheze OUG pe amnistie și grațiere doar prin convingere. Precedentul există, în iarna lui 2017 președintele a participat la ședința de guvern, iar cabinetul Grindeanu a renunțat să emită faimoasa Ordonanță 13. Pe care a dat-o însă peste doar două săptămâni.

Deocamdată, disputele se axează pe dreptul președintelui de a participa la sedințele de guvern.

Din replica premierului Dăncilă se înțelege destul de clar că Iohannis nu este binevenit la guvern. În situația în care pe agendă vor fi problemele menționate de Constituție „vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern”, spune premierul într-un comunicat postat pe site.

Cât despre acele „alte situații”, invitația îi va fi adresată „dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră”, i-a transmis premierul Dăncilă.

Așa cum era de așteptat, pe o poziție similară s-au postat Toni Greblă, actual secretar-general al guvernului și fost membru al Curții Constituționale, precum și Florin Iordache, cel care conduce comisia specială pentru modificarea Codurilor penale.

„Dacă ar dori să participe la toate ședintele de guvern, ar încălca principiul competentelor partajate ale instituțiilor, autorităților și puterilor statului", a declarat Greblă.

În ce-l privește pe Iordache, răspunsul acestuia nu lasă loc îndoielii: Iohannis nu poate să blocheze activitate guvernului, deci nicio eventuală OUG pe amnistie și grațiere, pentru că nu are drept de veto.

„Și ce dacă participă? Poate opri cumva guvernul să adopte acte normative? Participă, își ia notițe și cu asta basta”. Iar pentru asta Iordache i-a recomandat președintelui să-și ia un pix.

Cu pixul sau cu laptopul, coaliția PSD-ALDE pare decisă să dea această Ordonanță. Cel puțin așa a reiesit din declaratiile lui Liviu Dragnea de la Consiliul Național Executiv al PSD.

Amnistia și grațierea i-ar scăpa de dosare și condamnări pe mulți dintre cei care au probleme cu legea. Din punctul de vedere al lui Dragnea mai convenabilă ar fi amnistia, aceasta ștergând cu buretele răspunderea penală la pachet cu fapta din Codul penal.

XS
SM
MD
LG