Linkuri accesibilitate

Poate fi evitată o cursă a înarmării între SUA și China?


În 2021, China își va mări bugetul militar cu aproape 7%, în pofida unei economii în criză, care a avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.
În 2021, China își va mări bugetul militar cu aproape 7%, în pofida unei economii în criză, care a avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.

Ministrul american al apararii, Lloyd Austin considera China ca fiind principala prioritate a politicii externe americane.

Noua viziunea implica o mutare a atentiei dinspre Orientul Mijlociu – unde Statele Unite au fost prezente si au investit, fara rezultate notabile – catre China, considerata a fi principalul inamic, la scara planetara. Dar aceste deziderate programatice vor fi curind confruntate cu realitatile bugetare. Orientul Mijlociu desi este considerat acum o prioritate secundara, absoarbe resurse ca de exemplu situatia de miercuri cind cel putin zece rachete de lupta au targhetat o baza din vestul Irakului in care se afla 2,000 de militari americani.

Dar chiar daca perspectiva ca forte americane sa paraseasca Orientul Mijlociu nu este una apropiata, consilieri ai noului ministru pregatesc tranzitia preconizata catre Asia. Cinci miliarde de dolari este suma solicitata de Pentagon Congresului pentru a contracara forta militara a Chinei in regiune, inclusiv fonduri pentru sisteme de aparare anti-racheta. Solicitarea dubleaza alocarea bugetara in regiune, de anul trecut.

Pentagonul incearca sa convinga Beijinul că este prea scump să încerce a contracara prezenta americana și că o astfel de cursă nu merită. Amiralul Phil Davidson si-a convins colegii in legatura cu aceasta strategie, dar Congresul este cel care aloca fonduri bugetare. Presedintele Comisiei pentru Servicii Militare, din Camera Reprezentantilor, Adam Smith este de acord ca China trebuie sa fie o prioritate, dar inca sceptic cu privire la fondurile cerute de amiral. “Vreau sa ne concentram asupra descurajarii Chinei” – a spus Smith, continuind “Cum putem avea suficiente capabilitati pentru a impiedica China sa invadeze Taivanul, sa-si extinda teritoriile pe seama vecinilor, sa preia controlul asupra unor cai maritime care sa-i faciliteze statutul de putere globala?”

Deputatul a spus ca va analiza cererea lui Davidson, dar avind ca obiectic descurajarea expansiunii chineze, nu dominatie in regiune. “Cum vom cheltui banii este mult mai important decit sumele pe care le investim” - a declarat el, adaugind ca respinge premiza ca e nevoie de mai multe cheltuieli militare, pentru a descuraja politica Chinei. Cererea formulata de amiralul Davidson este de 4,7 miliarde de dolari pentru anul 2022 si inca 22.8 miliarde, in urmatorii cinci ani.

Pentru ca aceasta solicitare sa fie aprobata va fi nevoie ca alte programe ale Pentagonului sa fie reduse – ceea ce e dificil, de unde si dilema cum sa transformi prioritatile in alocari bugetare.

XS
SM
MD
LG