Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Când centrala de la Cuciurgan va pierde relevanța energetică pentru malul drept al Nistrului


Jurnalistul Eugen Urușciuc și experta în energetică Marcela Lefter
Jurnalistul Eugen Urușciuc și experta în energetică Marcela Lefter

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) din stânga Nistrului ar putea, în perspectivă, să-și piardă importanța din punct de vedere energetic pentru malul drept la Nistrului, este de părere Marcela Lefter, expertă în energetică.  

Vorbind în podcastul Europe Libere „În esență...”, Marcela Lefter a spus, între altele, că, pe termen lung, în scenariul în care Transnistria va fi parte a unui sistem energetic integrat cu malul drept, iar gazele naturale vor dispărea ca principală resursă pentru producerea curentului, fiind substituit cu hidrogenul verde, centrala de la Cuciurgan își va pierde relevanța.

„[Acolo] sunt active învechite, care continuă să se învechească, care produc curent pe gaz. Gazul ca și combustibil nu va fi permis [în viitor], și atunci [asemenea centrale] vor ajunge să fie demolate”, a spus experta, precizând că MGRES este folosită de Transnistria și Rusia împotriva Chișinăului ca instrument de șantaj și pentru „dictarea unor condiții”.

Marcela Lefter a mai precizat că linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, aflată în curs de construcție și care va asigura conexiunea energetică a R. Moldova cu România, va ocoli „nodul de la Cuciurgan”.

Referindu-se la frânarea acestor lucrări până mai recent, Lefter a spus: „e limpede că nu s-a dorit niciodată [la Chișinău] o integrare [energetică cu România], pentru că oricare linie de înaltă tensiune care ar fi trecut Prutul, ne-ar fi asigurat o liniște, un confort, o siguranță și o altă putere de negociere”.

Experta a mai sugerat că autoritățile moldovene nu ar trebui să ia în calcul centrala de la Cuciurgan în viitoarea Strategie energetică 2050, elaborarea căreia a început zilele trecute la Chișinău.

Centrala de la Cuciurgan este deținută de compania rusă de stat INTER RAO.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG