Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Despre „călcâiul lui Ahile” din sistemul de pensii al R. Moldova


Pensionarii încadrați în câmpul muncii ar reprezenta cam 10% din numărul total al persoanelor active.
Pensionarii încadrați în câmpul muncii ar reprezenta cam 10% din numărul total al persoanelor active.

Găurile financiare din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cel de pensii, pot fi acoperite în cazul în care autoritățile ar uniformiza tariful contribuțiilor de la fondul de retribuire a muncii din sectorului privat (24%) cu cel din sectorul bugetar (29%) la un nivel de „cel puțin 29%”.

Despre „călcâiul lui Ahile” din sistemul de pensii al R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:32 0:00

Guvernarea nu planifică creșterea sau egalarea tarifelor, însă a inițiat procesul de revizuire a unor prestații și cheltuieli din bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), spune Elena Țîbîrnă, directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), în podcastul Europei Libere „În esență...”

Creșterea tarifelor, „o politică nepopulară”

Anterior, tariful contribuției la BASS a fost unic – de 29%, dar în 2018 s-a decis că sectorul bugetar va achita o contribuție de 29%, iar cel privat – 24%. Măsura fusese aplicată pentru a combate economia subterană și pentru a încuraja angajatorii „să nu ascundă tot venitul”. Aceasta însă „nu a dat rezultate absolut deloc”, susține invitata, ajungându-se acum la un deficit de 6 miliarde de lei.

Elena Țîbîrnă mai spune în podcast că o altă sursă de venituri la BASS ar putea fi dividendele pe care le achită unii agenții economici, estimate la circa 2 miliarde de lei anual.

Egalarea tarifului contribuției și perceperea plăților din dividende ar acoperi deficitul format în bugetul asigurărilor sociale, consideră Elena Țîbîrnă.

Întrebată dacă guvernarea ia în calcul creșterea tarifelor contribuțiilor, invitata podcastului a spus că „nu discutăm acest subiect” și că tarifele actuale vor fi menținute și în 2025. Elena Țîbîrnă mai afirmă că „este o politică nepopulară să majorezi taxele și impozitele.” Ea precizează că sunt în proces de revizuire cheltuielile din BASS, deoarece unele „nu sunt proprii sistemului de asigurări sociale”. Șefa CNAS a exemplificat cu biletele balneosanatoriale, acestea fiind mai mult „o prerogativă” a sistemului medical decât al celui de asigurări sociale.

De ce muncești o viață și ai „o pensie mizeră”

Invitata podcastului sugerează că statul ar trebuie să fie preocupat de asigurarea echității în sistemul social. „Fiecare dintre noi intră diferit în acest sistem. [...] Noi contribuim diferit [cu taxe], dar până la urmă beneficiem de aceleași pensii”, spune Elena Țîbîrnă.

Ea exemplifică cu un salariu de 10.000 de lei. În ciuda faptului că taxele contribuțiilor sunt diferite pentru diverse categorii de contribuitori, la calcularea pensiei se ține cont mai mult de mărimea retribuției.

Așa se face că „asupra pensiei nu influențează într-o măsură mare stagiul de muncă, dar salariul. Și atunci când noi auzim în stradă că, uite, am lucrat 45 de ani și am o pensie mizeră de 2700 de lei, asta înseamnă că persoana a lucrat cu un salariu foarte mic”, mai explică Elena Țîbîrnă.

Directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Elena Țîbîrnă, în redacția Europei Libere.
Directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Elena Țîbîrnă, în redacția Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Care este principala provocare a CNAS? Cu ce resurse umane face față unui sector cu multiple provocări?
  • Câte programe de susținere socială a populației sunt în R. Moldova și cât cheltuie statul anual pentru gestionarea lor? Sistemul de pensii – principala provocare a sistemului asigurărilor sociale.
  • Ce ar mai trebui de luat în calcul în primul rând pentru ca lucrurile să nu degradeze cel puțin, pentru a opri declinul și dezechilibrele?
  • Creșterea BASS și adâncirea deficitelor bugetare pe segmentul social.
  • Ce sistem de pensii s-ar potrivi mai bine R. Moldova și cât de mult „salariile în plic” afectează pensiile?
  • Cum poate fi îmbunătățit coraportul beneficiari de prestații sociale și contribuabili?
  • Un scurt clasament: pensii mai mari, pensii mai mici.
  • Pensionarii încadrați în câmpul muncii ar reprezenta cam 10% din numărul total al persoanelor active. Statul încurajează antrenarea în câmpul muncii a celor de „la odihna binemeritată”?
  • Despre vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților E real să se dea înapoi?
  • Acordurile interstatale în domeniul asigurărilor sociale. În ce țări sunt cei mai mulți pensionari din R. Moldova?
  • Care e țara cu cel mai echitabil și eficient sistem de asigurări sociale?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG