Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ce „luminițe” se întrevăd în criza energetică transnistreană


Cât mai rezistă regiunea transnistreană fără gaze, ce efecte a produs criza pe cele două maluri ale Nistrului și cum se poate încheia? Discutăm în noul episod din Reporterii, în care este invitat special Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.

Ce „luminițe” se întrevăd în criza energetică transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:48 0:00

Cu ministrul Burduja, ne oprim pe larg mai ales la întrebarea a doua, vorbind despre schimbările produse de criză în dreapta Nistrului. După 1 ianuarie, când Rusia a oprit livrările de gaze în regiunea transnistreană iar centrala termoelectrică de acolo, MGRES, a trecut la cărbune, România a înlocuit-o ca furnizor principal de energie electrică pentru consumatorii moldoveni de pe malul drept.

Ministrul Burduja ne spune, între altele, că România nu-și dorește ca, în urma crizei, R. Moldova să mai revină vreodată la achiziții de energie electrică produsă în stânga Nistrului cu gaze rusești, care vin cu un preț ascuns, politic. Aici, puteți citi interviul, iar în podcast – îl puteți asculta.

La prima și la ultima întrebare din introducere, putem doar ghici răspunsurile. Dar putem încerca să le ghicim în cunoștință de cauză, ceea ce și facem împreună cu jurnalistul Europei Libere Moldova, Iurie Rotari.

Regiunea mai poate rezista fără gaze câteva săptămâni, cât îi vor ajunge rezervele de cărbune pentru a continua să producă o cantitate minimă de curent electric pentru nevoile populației, iar după aceasta situația se poate agrava brusc. Criza se va putea încheia cu reluarea livrărilor de gaze în regiune, probabil de către întreprinderea mixtă, moldo-rusă Moldovagaz, iar gazele livrate de ea vor veni fie tot de la Gazprom pe calea ocolitoare, prin Balcani, fie vor fi cumpărate pe piața europeană.

Dacă în dreapta Nistrului costurile ridicate ale energiei sunt problema principală – dar soluții există, inclusiv datorită ajutoarelor de la Uniunea Europeană pentru compensații – apoi, în stânga Nistrului, problema este și de natură politică.

Nu există motive reale pentru care oamenii de acolo să înghețe și să stea pe întuneric: pot primi și ei gaze de la vest. Desigur, trebuie să achite consumul, dar pentru autoritățile de facto de acolo există și un cost politic: dacă nu mai pot asigura gaze gratis de la ruși, de ce ar mai fi nevoie de ele?

Criza nu a ajuns încă în punctul ei culminant. Europa Liberă Moldova o să urmărească situația mai departe.

Autoritățile pro-occidentale de la Chișinău cred că această criză a fost provocată de Moscova pentru a crea instabilitate în stânga Nistrului, care să se reverse pe malul drept. De asemenea, pentru a duce din nou prețurile energiei în sus, cauzând inflație și nemulțumire în dreapta Nistrului, înainte de alegerile parlamentare așteptate la vară sau la toamnă, care să propulseze la putere, la Chișinău, un guvern pro-rus.

Dacă acesta este planul rușilor, atunci ne interesează desigur care este cel al moldovenilor. Vom încerca să aflăm în zilele următoare - îl așteptăm miercuri la podcastul „Pe Agendă cu Cristina Popușoi” pe Oleg Serebrian, vicepremier responsabil cu reintegrarea. Dar în acest episod din „Reporterii” pregătim terenul și oferim contextul. Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG