Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | De la „candidatul comun” la „candidatul colectiv” și înapoi


Rivalii Maiei Sandu nu au reușit să găsească un singur „candidat comun” la prezidențialele din 20 octombrie, dar, dacă situația nu se schimbă cardinal, opoziția va contrapune președintei pro-occidentale un fel de candidat comun colectiv. Îl examinăm, în acest episod din Reporterii.

De la „candidatul comun” la „candidatul colectiv” și înapoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:47 0:00

Zece candidați își anunțaseră intenția de a candida, până vineri 26 iulie, iar al unsprezecelea - și decizia de a nu mai candida. Dar acestea sunt deocamdată numai vorbe, pentru că la fapte încă nu se poate trece – înregistrarea oficială a candidaturilor se deschide abia pe 21 august.

Cine formează „candidatul colectiv” al opoziției? Se mai poate răzgândi cineva, în sensul abandonării cursei sau dimpotrivă, a intrării în ea? Își coordonează rivalii Maiei Sandu campania între ei sau acționează pe cont propriu? Ce strategie de răspuns are președinta care va încerca să obțină un nou mandat? Se poate transforma candidatul colectiv înapoi în unul comun într-un tur doi de scrutin?

Împreună cu Iurie Rotari, jurnalistul Europei Libere specializat în politica de partid și alegeri, încercăm în acest episod din Reporterii să căutăm câteva răspunsuri timpurii, căci totul abia de acum încolo începe.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG