Linkuri accesibilitate

Poet rus spitalizat după ce a fost arestat pentru versuri critice la adresa Kremlinului


Artiom Kamardin

Poetul și activistul rus Artiom Kamardin a fost acuzat de instigare la ură pentru că a citit public versurilor sale critice la adresa invaziei neprovocate a Ucrainei, condusă de Kremlin. El a fost bătut și, se pare, violat în timpul arestării sale.

Avocatul lui Kamardin, Leonid Soloviov, a declarat pe 27 septembrie că clientul său a fost spitalizat cu simptome de comoție cerebrală, vânătăi pe corp, zgârieturi pe față și răni la piept. Kamardin este, în continuare, arestat. Instanța de judecată urmează să decidă măsurile care vor fi luate împotriva lui.

Kamardin, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut pe 26 septembrie împreună cu prietena sa, Anna Popova, și prietenul său Aleksandr Meniukov, după ce poliția a pătruns în apartamentul lor din Moscova. Ziarul Novaia gazeta.Europe a citat-o pe Popova spunând că poliția l-a bătut crunt pe Kamardin și l-a violat cu un obiect contondent. Popova și Meniukov au fost eliberați câteva ore mai târziu.

Medicii au diagnosticat-o pe Popova cu comoție cerebrală, răni la cap, la șold și la picioare și plăgi la mâna stângă. Ziarul online Sota afirmă că a obținut un certificat medical privind examinarea corporală a lui Popova, efectuat după eliberarea acesteia.

Arestările au avut loc la o zi după ce Kamardin și-a recitat versurile la monumentul poetului sovietic Vladimir Maiakovski din Moscova, în cadrul unui festival de poezie. Versurile sale critică guvernul rus pentru războiul din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG