Linkuri accesibilitate

Poliția a ridicat corturile protestatarilor care blocaseră bulevardul central


Poliția a intervenit în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, și a ridicat cu forța corturile instalate de participanții la protestele organizate de Partidul Șor pe bulevardul Șefan cel Mare, în fața președinției, cu o zi mai devreme. Traficul a fost reluat.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției(IGP), Partidul Șor ar fi instalat ilegal corturile pe bulevard, blocând circulația în centrul capitalei. Într-o reacție imediată, Partidul Șor a spus că „organizatorii manifestației au notificat primăria, așa cum prevede legislația, și protestau în mod pașnic”.

Blocarea bulevardului central a fost subiect de dispută între primăria capitalei și poliție. Pe de o parte, IGP susținea că primăria trebuie să sisteze protestele din centrul capitalei, pe motiv că autoritățile locale sunt responsabile de ordinea în oraș și de buna desfășurare a evenimentelor publice. Pe de altă parte, primarul Ion Ceban declara că primăria nu a dat autorizație pentru blocarea drumului, iar poliția ar fi trebuit să reacționeze imediat.

În replică, Ceban a blocat, luni dimineață, cu mașinile primăriei și artera principală a orașului, bulevardul Ștefan cel Mare, porțiunea din fața primăriei.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a spus că primarul a „încălcat flagrant” Codului Contravențional și riscă o amendă de până la 90 de unități convenționale și/sau privarea dreptului de a-și ocupa funcția de la trei luni până la un an. La rândul său, Ceban spusese că va achita personal amenda pentru această încălcare.

Poliția spune că, de la începutul desfășurării întrunirilor Partidului Șor, din 18 septembrie, a înregistrat mai multe contravenții și infracțiuni comise de protestatari. Doar în data de 9 octombrie poliția ar fi constatat peste 45 de încălcări admise de către participanții la protestul Partidului Șor.

La sfârșitul săptămânii trecute, Poliția a anunțat că a cerut instanței de judecată să oblige autoritățile locale să sisteze protestele Partidului Șor din centrul capitalei.

XS
SM
MD
LG