Linkuri accesibilitate

Poliția din Kazahstan, pe urmele unui grup de nostalgici sovietici


Polițiști lângă monumentul lui Taras Șevcenko din Almati, 24 februarie 2023
Polițiști lângă monumentul lui Taras Șevcenko din Almati, 24 februarie 2023

După ce pe internet a circulat un videoclip despre înființarea „Consiliului Poporului” al orașului Petropavlovsk și al regiunii Kazahstanului de Nord, poliția din regiunea Kazahstanului de Nord a anunțat că a început o anchetă.

Într-un videoclip publicat online, grupul, care spune că este constituit din „locuitori muncitori ai orașului Petropavlovsk”, își exprimă neîncrederea în sistemul de conducere. Potrivit reprezentanților grupului, atitudinea lor e motivată de „baza legală falsă” a „Corporației Republicii Kazahstan”. De asemenea, ei au susținut că în țară nu au fost create condiții pentru ca oamenii să trăiască civilizat.

„Noi, poporul, ne declarăm independența și suveranitatea”, declară reprezentanții grupului. Printre altele, ei vorbesc și despre „integritatea teritorială și suverană a RSS Kazahă”.

Grupul a postat o copie a mesajului semnat de Narodsovet (Consiliul Poporului) pe pagina de Instagram. Acolo se spune că, pe 19 martie, a avut loc o „întâlnire a muncitorilor” în Petropavlovsk, unde „a fost reînființat Consiliul popular al orașului”. În cadrul reuniunii, a fost ales „președintele” și a fost aprobat proiectul de „declarație”, „carta de înființare”, „însemnele și sigiliul". Decizia a fost aprobată prin „protocol”. La reuniune ar fi participat 19 persoane, dar numele lor nu au fost făcute publice.

Informația despre „Consiliul Poporului” a fost publicată într-un moment în care în țară se testau rezultatele alegerilor parlamentare. În mai multe orașe din țară, candidații și activiștii care nu au reușit să adune numărul de voturi au declarat că nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor și au spus că le vor contesta. Postările despre „Consiliul Poporului” au fost discutate aprins pe canalele locale Telegram. Unii utilizatori au apreciat acțiunile grupului ca fiind un „apel la separatism”.

La 31 martie, deputatul Abzal Kuspan a declarat pe site-ul său că „pregătește o scrisoare către procurorul-șef cu privire la situația din Petropavlovsk”.

Iar „Consiliul Poporului” a declarat că informațiile din publicațiile locale au fost „scoase din context” și denaturate. Reprezentanții grupului au declarat că nu au încălcat integritatea Kazahstanului și că nu au legătură cu organizații interzise din alte țări.

În seara zilei de 30 martie, agenția KazTAG a informat că departamentul regional de poliție din Kazahstanul de Nord a început o investigație pe această temă.

„Informația a fost înregistrată la departamentul de poliție al regiunii Kazahstanului de Nord, sunt în curs de desfășurare măsuri urgente de investigare”. Procuratura Generală și serviciile secrete nu au comentat informația.

XS
SM
MD
LG