Linkuri accesibilitate

Poliția kârgâză a percheziționat locuințele unor activiști și politicieni


Consecințe ale conflictului de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan în localitatea Batken, octombrie, 2022

Poliția kârgâză a percheziționat locuințele a peste o duzină de activiști civili și politicieni din cauza opoziției lor față de un proiect de acord de frontieră cu Uzbekistanul.

Mai multe persoane au fost reținute pentru 48 de ore, susține o activistă dintr-o asociație pentru apărarea drepturilor omului, Aziza Abdirasulova. Poliția nu a precizat numărul exact al persoanelor reținute.

Mai înainte, Ministerul de Interne anunța că desfășoară o anchetă privind presupusele pregătiri pentru o revoltă în masă. Perchezițiile au loc în contextul în care se așteaptă ca Kârgâzstanul și Uzbekistanul să semneze un acord de delimitare a frontierei pentru a rezolva toate disputele teritoriale dintre cele două țări.

Conform unui proiect de acord, Kârgâzstanul va ceda Uzbekistanului teritoriul rezervorului de apă Kempir-Abad, care acoperă 4485 de hectare, în schimbul a peste 19.000 de hectare în alte zone. Mulți activiști civici kârgâzi, politicieni din opoziție și locuitori care trăiesc în apropierea barajului sunt împotriva acordului.

Președintele kârgâzstanului, Sadir Japarov, și aliații săi susțin că acordul este în beneficiul Kârgâzstanului și că fermierii kârgâzi vor avea, în continuare, acces la apă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG