Linkuri accesibilitate

Poliția reține un tânăr suspectat că a desenat simboluri controversate la Bălți


Blindata din fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălți acoperită cu o pânză, ascunzând semnele vandalizării, pe 14 aprilie 2022.

Poliția spune că a reținut un tânăr de 20 de ani suspectat de desenarea unor simboluri pe mașini, clădiri și monumente la Bălți, la câteva zile după ce pe o blindată-monument din municipiu a apărut litera „Z” folosită ca simbol al agresiunii rusești în Ucraina.

Într-o postare pe Facebook a Inspectoratului General al Poliției, se spune că tânărul a fost „surprins în flagrant în timp ce ținea în mână un recipient cu vopsea și intenționa să aplice anumite semne pe o clădire”, iar poliția și procurorii cercetează dacă făcea parte dintr-un grup mai larg. Suspectul a fost plasat în izolator pentru 72 de ore.

Postarea nu descrie semnele. Se precizează că ancheta vizează „acțiuni huliganice” petrecute în perioada martie – aprilie, adică după invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Anunțul poliției survine și la câteva zile după ce majoritatea parlamentară PAS a votat în lectură finală, la 14 aprilie, un proiect de lege care interzice „panglica Sfântului Gheorghe” și alte însemne considerate simboluri ale agresiunii rusești în Ucraina, inclusiv literele „Z” și „V”.

În dimineața aceleiași zile, blindata de pe postamentul din fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălți, un monument dedicat eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 de pe Nistru, a fost inscripționată cu litera „Z”.

Interdicția folosirii de simboluri controversate, care mai trebuie promulgată de președinta Maia Sandu, poate face ilegală purtarea panglicii în dungi negre și portocalii de 9 mai.

Intenția puterii a înfuriat opoziția pro-rusă, care a protestat în parlament în timpul votului, urmat și de mici proteste la Bălți și Comrat.

Fostul președinte, Igor Dodon, și aliații săi socialiști au semnalat că au de gând să sfideze interdicția și și-au îndemnat simpatizanții să poarte „panglica Sf. Gheorghe” la un marș al victoriei, pe 9 mai, la Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG