Linkuri accesibilitate

Polițist de sector în fiecare localitate - a fi sau a nu fi


Imagine generică
Imagine generică

Ministerul de Interne se confruntă cu un deficit de cadre de peste 15 la sută, arata datele Promo-LEX.

Asociaţia Promo-LEX critică intenţia premierului Ion Chicu de a restabili în fiecare localitate polițiști de sector, spunând că aceasta vine în contradicție cu reforma poliției promovată în ultimii ani şi sprijinită financiar de UE. Prezența sectoristului în fiecare sat este o practică depăşită şi inutilă în contextul depopulării, mai constată Promo-LEX. În prezent posturile de poliţie deservesc mai multe localităţi rurale, urmare a unei reforme din 2011, criticată recent de premierul Ion Chicu, pe motiv că poliția nu ar mai ține sub control situația din localități.

Polițist de sector în fiecare localitate - a fi sau a nu fi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Restabilirea ofiţerilor de sector în fiecare localitate, promisă de prim-ministru Ion Chicu, vine în contrasens cu prevederile mai multor legi adoptate anterior în contextul reformei poliţiei, care au făcut posibilă optimizarea sectoarele de poliţie sub conducerea unică a unui șef după principiului specializării, spune experta Mihaela Duca de la Asociaţia Promo-LEX:

La un poliţist de sector ar putea să revină cinci localităţi...

„Sectoarele de poliţie sunt amplasate acum pe mai multe localităţi. La un poliţist de sector ar putea să revină cinci localităţi. Ei există doar că principiul după care ei funcţionează nu este cel al poliţistului pe fiecare localitate. În cadrul fiecărui sector de poliţie un şef al sectorului are în subordine un efectiv compus din angajaţi de ordine şi securitate publică, de patrulare şi de intervenţie cu acoperirea unui număr concret de localităţi.”

Experta spune că structură optimizată a sectoarelor de poliţie este prevăzută şi în concepţia poliţiei comunitare adoptată de Guvern în 2018 care prevede expres că ataşarea unui polițist de o anumită localitate este o practică depăşită care nu mai corespunde evoluției actuale a societății. Prin urmare, noua propunere ar denatura conceptul de Poliție Comunitară.

Totodată nu este limpede cum la modul practic o să fie acoperite posturile noi dat fiind că Ministerul de Interne se confruntă cu un deficit de cadre de peste 15 la sută, arata datele Promo-LEX. Asociaţia aminteşte că guvernul condus de Ion Chicu a prelungit pentru 2020 moratoriu asupra angajărilor în posturi vacante plătite de la buget, cam 8700 la număr, dintre care aproape jumătate la ministere apărării și internelor. La cel de interne a fost suspendată angajarea în peste 2600 de posturi, ceea ce constituie 15 la sută din efectivul total.

La interne a fost suspendată angajarea în peste 2600 de posturi...


„Declarațiile generice ale conducerii țării privind asigurarea fiecărei localități cu câte un ofițer de sector înseamnă, de fapt, recunoașterea erorii la adoptarea moratoriului”, constată asociaţia Promo-LEX în analiza sa.

Solicitând recent Ministerului Afacerilor Interne și celui de Finanţe să elaboreze până pe 15 februarie un program de restabilire a institutul poliţistului de sector, prim-ministru Ion Chicu şi-a motivat astfel propunerea:

„Din 2009 încoace acest institut a fost desfiinţat în linii mari. Noi nu mai avem polițist care discută cu cetăţenii. Oamenii nu mai ştiu unde să sune în caz de probleme. Noi vom restabili în fiecare localitate poliţistul de sector care va avea paşaportul fiecărui locuitor. Va şti fiecare cu ce se ocupă, ce gânduri are. Sunt necesare mijloace importante pentru aceasta. În primul rând, vom majora suplimentar salariul. Trebuie de atras mulţi oameni acolo, pentru că avem un poliţist la patru sate. Acest lucru o să-l discutăm şi cu primarii, bineînţeles.”

Mai mulţi primari au criticat iniţiativa guvernului la o recentă întrevedere cu membrii cabinetului de miniştri. Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui, spune că la nivel de retorică intenția executivului sună bine, dar la modul practic pare irealizabilă cel puţin deocamdată:

„Mai ales dacă ţinem cont de faptul că în sistem şi aşa există un deficit enorm de cadre. Dacă şi acum e deficit de cadre în sectoarele de poliţie existente acum, întrebarea noastră e cum o să găsească oameni calificaţi. Ceea ce se propune acum e o revenire la un model mai vechi. Sistemul acesta nu a funcţionat, motiv din care s-a trecut la sectoare mai mari. Soluţia trebuie căutată nu de parte de noi, în România unde a fost creată poliţia locală. Domeniul ar trebui descentralizat prin delimitarea foarte clară a rolului poliţiei locale, de cel al poliţiei naţionale. De oferit posibilitatea ca fiecare primărie, autoritate publică locală să-şi rezolve această problemă. Aceasta ar fi soluţia în opinia noastră. Oricum resurse pentru rezolvarea acestei probleme noi nu vedem la moment. Iar propunerea noastră ar stimula foarte mult autorităţile locale să găsească soluţie la această problemă. Soluţia ar trebui să fie însă una comună – autoritatea locală să pună umărul, dar şi cea centrală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG