Linkuri accesibilitate

Poliția cehă nu lasă jucătoare din Rusia și Belarus la turneul de tenis Prague Open 


Poliția din Cehia a anunțat că a refuzat intrarea în țară unei jucătoare de tenis din Rusia venită să participe la turneul WTA Prague Open (29 iulie-6 august).

Poliția pentru străini nu a publicat numele celei întoarse din drum la aeroportul din Praga joi seară, spunând doar că era „prima jucătoare rusă care venea la turneul de tenis Prague Open”.

Radioul public ceh a scris că în calificările turneului ar fi urmat să joace rusoaicele Diana Șnaider, Polina Kudermetova și Erika Andreieva, iar pe tabloul principal se afla belarusa Aliaxandra Sasnovici.

Poliția cehă a mai spus că organizatorii turneului de la Praga au contactat și celelalte „participante cu pașapoarte ruse și belaruse” pentru a le comunica să nu vină la Praga.

Nu este limpede de ce organizatorii turneului înscriseseră în concurs jucătoare din cele două țări, deși în Cehia este în vigoare interdicția totală a participării sportivilor din Rusia și Belarus la competiții, din cauza invadării Ucrainei.

Într-o declarație de presă după întoarcerea din drum a primei rusoaice, directorul turneului, Miroslav Malý, a spus că organizatorii „respectă pe deplin poziția organelor statului”.

Cehia se numără printre țările care sprijină cel mai ferm Ucraina invadată de ruși și a adoptat împotriva Belarusului și Rusiei unele sancțiuni chiar mai aspre decât cele dictate de Uniunea Europeană în ansamblul ei.

Din iunie 2022, cehii nu mai emit vize pe termen mediu sau lung pentru ruși, ci doar pentru șederi de scurtă durată, și numai pentru cei care au legături de familie în UE.

Oficialii sportivi din Cehia, inclusiv foste stele ca portarul de hochei pe gheață Dominik Hašek , se pronunță consecvent împotriva participării sportivilor din Belarus și Rusia, sub orice formă și cu orice statut, la competiții sportive internaționale.

Săptămâna trecută, autoritățile din Polonia au interzis intrarea în țară jucătoarei de tenis ruse Vera Zvonareva, câștigătoarea „bronzului” la Olimpiada din 2008, din motive de „securitate națională”.

XS
SM
MD
LG