Linkuri accesibilitate

Poliția germană investighează misterioasele simptome suferite de doi disidenți ruși în Berlin


Se pare că FBI a prelevat probe de sânge de la Natalia Arno, o activistă cu sediul în SUA care conduce organizația Free Russia Foundation
Se pare că FBI a prelevat probe de sânge de la Natalia Arno, o activistă cu sediul în SUA care conduce organizația Free Russia Foundation

Poliția germană a anunțat că investighează simptomele subite și inexplicabile de care au suferit un activist al opoziției ruse și un jurnalist rus care au participat la o conferință la Berlin în aprilie.

Într-o declarație pentru RFE/RL, poliția statală din Berlin a confirmat informațiile publicate de ziarului german Die Welt, care afirma că poliția investighează simptomele reclamate de două persoane în jurul datei conferinței, care a avut loc în perioada 29-30 aprilie.

Conferința a fost organizată de Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus care a fost încarcerat în Rusia timp de ani de zile. În prezent, el trăiește în afara Rusiei și finanțează o serie de inițiative care se opun guvernului președintelui rus Vladimir Putin.

„A fost deschis un dosar”, iar „ancheta este în curs de desfășurare”, a precizat poliția din Berlin într-o declarație din 21 mai. Nu au fost publicate alte detalii.

La începutul acestei săptămâni, agenția de presă rusă Agentstvo a relatat că una dintre persoanele care s-au îmbolnăvit a fost un jurnalist rus care a fost tratat la spitalul Charite din Berlin. Spitalul respectiv era cunoscut, printre altele, pentru implicarea sa în investigarea otrăvirii cu agent neurotoxic a activistului de opoziție Aleksei Navalnîi în 2020.

Ulterior, Uniunea Europeană și Marea Britanie au acuzat șase înalți oficiali ruși și un centru de cercetare științifică de stat pentru această otrăvire.

Cealaltă persoană care s-ar fi îmbolnăvit subit în aceeași perioadă a fost Natalia Arno, o activistă care are sediul acum în SUA de unde conduce o organizație numită Free Russia Foundation.

Într-o postare pe Facebook, Arno, care a spus că a călătorit la Praga după Berlin, și-a descris problemele ca fiind „dureri puternice” și apoi „amorțeală”. De atunci, ea și-a revenit.

Agentsvo a declarat că FBI a prelevat probe de sânge de la Arno și că investighează boala ei.

Separat, grupul de reflecție Consiliul Atlantic, cu sediul la Washington, a confirmat că unul dintre angajații săi de rang înalt, fostul ambasador John Herbst, a avut acum doi ani simptome despre care spune că sunt compatibile cu otrăvire.

Herbst, care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Ucraina și Uzbekistan, s-a îmbolnăvit în aprilie 2021 și a prezentat simptome „care ar fi putut fi compatibile cu otrăvirea, inclusiv niveluri ridicate de toxine în sângele său”.

Medicii l-au tratat pe Herbst „eficient și imediat, dar nu au putut concluziona în mod definitiv că a fost vorba de otrăvire”, a precizat organizația.

Consiliul Atlantic a mai spus că agenții federali au prelevat probe de sânge de la Herbst, dar rezultatele de laborator nu au scos în evidență nimic toxic.

XS
SM
MD
LG