Linkuri accesibilitate

Poliția sârbă capturează migranți și arme la frontiera cu Ungaria


Trupele speciale ale poliției sârbe au reținut sute de refugiați și migranți în zona de frontieră dintre Serbia și Ungaria, 12 septembrie 2023
Trupele speciale ale poliției sârbe au reținut sute de refugiați și migranți în zona de frontieră dintre Serbia și Ungaria, 12 septembrie 2023

Poliția din Serbia susține că a arestat sute de migranți și a găsit arme automate în timpul unui raid efectuat marți de-a lungul frontierei cu Ungaria, unde au loc frecvent ciocniri între grupuri de traficanți care exploatează greutățile persoanelor care încearcă să ajungă în Europa de Vest.

Mii de persoane care fug de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia călătoresc de-a lungul rutei terestre care pleacă spre vest din Turcia și traversează Balcanii. Serbia este o zonă importantă pe acest traseu.

Poliția sârbă a declarat că ofițerii au găsit 371 de migranți în timpul unei razii în apropierea orașelor de frontieră Subotica, Kikinda și Sombor. Tot atunci au găsit trei arme automate, o pușcă semiautomată și o armă de mână. Migranții au fost duși în centrele de primire administrate de stat, se spune într-un comunicat al poliției.

Anterior, marți, televiziunea de stat sârbă RTS a relatat că o persoană a murit și trei au fost rănite în timpul unei confruntări armate în apropiere de granița cu Ungaria. Ministrul sârb de interne Bratislav Gasic afirmă că poliția se concentrează pe limitarea atât a confruntărilor dintre migranți, cât și a oricăror acte criminale.

Cionirile de până acum între membrii bandelor de traficanți de persoane s-au soldat adesea cu victime. Din cauza frontierelor închise, migranții apelează adesea la traficanții de persoane care să-i călăuzească pe rute clandestine.

„Statul nu va permite nimănui să abuzeze de ospitalitatea noastră și să pună în pericol securitatea cetățenilor noștri", a declarat Gasic. Acțiunile poliției sunt „atent planificate” și includ ofițeri „de elită”, a mai spus el.

În ultimele luni, presa sârbă a relatat că în zona de frontieră au loc schimburi frecvente de focuri de armă și explozii, în locurile unde contrabandiștii par să se lupte pentru control. Poliția a declarat că regiunea împădurită este greu accesibilă și că au descoperit migranții ascunși printre crengile copacilor.

Guvernul de dreapta al Ungariei a ridicat un gard dublu de sârmă ghimpată la granița cu Serbia pentru a-i împiedica pe migranți și refugiați să intre fără dopcumente. Experții în migrație din Serbia spun că autoritățile ungare împing zilnic sute de migranți înapoi în Serbia, aglomerând zona de frontieră și alimentând contrabanda.

Returnarea forțată a persoanelor peste o frontieră internațională fără o evaluare a drepturilor lor de a solicita azil sau altă protecție încalcă atât dreptul internațional, cât și dreptul Uniunii Europene. Poliția sârbă a declarat că vor fi înființate patrule speciale în zona de frontieră pentru a spori securitatea.

XS
SM
MD
LG