Linkuri accesibilitate

Politicianul rus încarcerat Kara-Murza primește premiul Axel Springer pentru curaj


Politicianul și jurnalistul Vladimir Kara-Murza junior

Politicianul rus de opoziție încarcerat Vladimir Kara-Murza, care riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 24 de ani pentru înaltă trădare și alte acuzații, a fost distins cu premiul pentru curaj de către Fundația Axel Springer din Berlin.

Soția lui Kara-Murza, Evghenia, este cea care a primit premiul în numele soțului său la 28 noiembrie. Politicianul încarcerat a transmis mulțumirile sale scrise fundației prin intermediul avocaților săi.

Fundația și-a primit numele după jurnalistul și editorul german Axel Springer (1912-1985) și sprijină jurnaliștii, scriitorii și personalitățile publice independente din întreaga lume.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, a fost reținut în aprilie și condamnat la 15 zile de închisoare sub acuzația de nesupunere față de poliție. Ulterior, el a fost acuzat de răspândirea de informații false despre armata rusă pentru discuțiile pe care le-a purtat cu parlamentari din statul american Arizona.

Luna trecută, între capetele de acuzare a fost adăugată acuzația de înaltă trădare din cauza pretinsei sale cooperări cu organizații dintr-o țară membră NATO timp de mai mulți ani. Kara-Murza a respins acuzațiile, spunând că sunt motivate politic.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus eforturi de-a lungul anilor pentru a-și reduce la tăcere adversarii politici prin intermediul legislației care a restricționat libertatea de exprimare și a pus sub control societatea civilă din Rusia. Această campanie s-a intensificat de la declanșarea invaziei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

În octombrie, Kara-Murza a câștigat Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, acordat anual de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Premiul onorează acțiunile „remarcabile” ale societății civile în apărarea drepturilor omului.

Fiu al unui jurnalist proeminent, pe care-l chema tot Vladimir, care a murit în 2019, Kara-Murza junior a fost corespondent de televiziune la Washington timp de mai mulți ani, iar mai târziu a lucrat la proiecte politice lansate de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un proeminent adversar al lui Putin, care trăiește acum în Europa de Vest după ce a petrecut mai mult de un deceniu în închisoare.

Asociat apropiat al liderului de opoziție ucis Boris Nemțov, Vladimir Kara-Murza a suferit, în două ocazii diferite, la Moscova - în 2015 și 2017 - grave simptome compatibile cu otrăvirea. FBI investighează cazul lui ca fiind unul de „otrăvire intenționată” după ce au fost analizate mai multe mostre de țesut scoase ilegal din Rusia de rudele sale.

Laboratoarele guvernului american au efectuat teste extinse asupra mostrelor, dar documentele publicate de Departamentul de Justiție sugerează că nu au putut ajunge la o concluzie concludentă.

Kremlinul a negat orice implicare în aceste incidente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG