Linkuri accesibilitate

Polonezii cer guvernului să „oprească tortura” împotriva imigranților la granița cu Belarusul


La protestul din Varșovia, 17 octombrie 2021.
La protestul din Varșovia, 17 octombrie 2021.

După săptămâni în care forțele poloneze au blocat sute de imigranți ilegali la granița cu R. Belarus, încercând să oprească un influx despre care spun că ar fi dirijat de la Minsk, în Polonia au avut loc la 17 octombrie mitinguri în sprijinul imigranților.

Mulți polonezi au fost mișcați de imaginile înfățișându-i pe imigranți - familii cu copii mici - care reușiseră să intre în Polonia, numai pentru a fi opriți și trimiși înapoi peste graniță în Belarus.

La mitingurile care au avut loc duminică, la Varșovia și Cracovia, participanții au cerut guvernului un tratament mai bun pentru refugiați.

Cei care folosesc ruta belarusă pentru a intra în Uniunea Europeană provin în special din Irak, dar și din Siria, Yemen și Iran.

Autoritățile poloneze, ale altor țări vecine cu Belarusul și oficiali ai Uniunii Europene acuză regimul liderului autoritar belarus Aleksandr Lukașenka de faptul că ar încuraja sosirea imigranților ilegali, direcționând-i spre granițele vestice. Într-un soi de „război hibrid”, Minskul ar vrea să pedepsească în felul acesta guvernele europene pentru sprijinirea mișcării pro-democrație din Belarus.

Mitingurile poloneze de duminică au avut loc pe fundalul măsurilor aspre introduse de autorități pentru a stopa valul imigranților. Polonia a declarat stare de urgență în două regiuni estice, fapt care restricționează deplasarea persoanelor străine într-un coridor de 3 kilometri de la graniță și autorizează reținerea lor. De asemenea, armata construiește la frontieră un gard permanent de sârmă ghimpată.

La Varșovia, protestatarii adunați în fața Sejm-ului, camera inferioară a parlamentului, au scandat „opriți tortura la graniță” și au cerut încetarea deportărilor.

„Ceea ce face guvernul nostru este o rușine”, a spus Dorota Moran, de 39 de ani, terapeută pentru copii cu autism, care a participat la miting împreună cu doi din cei trei copii ai săi. „Ne aflăm în Uniunea Europeană și ar trebui să solicităm sprijin din partea Uniunii Europene. Dar mai întâi de toate trebuie să fim oameni și să protejăm familiile și copiii”, a spus protestatara agenției AP.

Guvernul polonez se află între două focuri. Pe de o parte trebuie să protejeze granița estică a Uniunii Europene de imigranții ilegali, iar pe de alta trebuie să facă față criticilor din partea activiștilor cu privire la tratamentul acordat acestor oameni.

Recent, autoritățile germane s-au plâns că se confruntă cu un val al imigranților din Orientul Mijlociu, care vin prin Belarus și Polonia, estimând că numărul acestora a crescut cu peste 4 300, din luna august.

Săptămâna trecută, parlamentul polonez a modificat legea, permițând comandanților de unități de grăniceri de la frontiera cu Belarusul să respingă arbitrar cererile de azil și să expulzeze imediat persoanele care intră ilegal în țară.

Agenția ONU pentru refugiați a spus că măsura contravine Convenției ONU pentru Refugiați și încalcă dreptul fundamental al oamenilor la azil.

„Suntem îngroziți de ceea ce să întâmplă la granița noastră estică”, a spus agenției AP un alt participant la mitingul de duminică de la Varșovia, Marcin Kacprzak, de 45 de ani. Unii participanți la protest au purtat drapele din folie de supraviețuire, o aluzie la faptul că vine iarna, iar emigranții blocați la graniță suferă deja de frig.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG