Linkuri accesibilitate

Polonia și Israelul vor să îmbunătățească relațiile deteriorate de legea recuperării averilor evreilor


Președintele Israelului, Isaac Herzog

Israelul și Polonia au convenit să îmbunătățească relațiile care au devenit tensionate anul trecut, după ce Varșovia a introdus o lege care limitează capacitatea evreilor de a recupera proprietățile din Al Doilea Război Mondial.

„S-a convenit ca relațiile să revină la normal", se arată într-o declarație emisă de președintele israelian Isaac Herzog după ce a vorbit cu omologul polonez Andrzej Duda. „Ambii președinți și-au exprimat speranța că orice probleme viitoare dintre Polonia și Israel vor fi rezolvate prin intermediul unui dialog sincer și deschis și într-un spirit de respect reciproc", se mai spune în declarație.

Herzog a solicitat revenirea ambasadorului Poloniei în Israel, iar Duda a fost de acord să numească în scurtă vreme un ambasador. Noul ambasador desemnat al Israelului la Varșovia își va prezenta scrisorile de acreditare în următoarele zile, a precizat biroul lui Herzog.

Evoluția marchează o schimbare pentru noul prim-ministru israelian Yair Lapid, care, pe vremea când era ministru de externe, a denunțat ca „antisemită și imorală” legea care afecta proprietățile confiscate de ocupanții germani naziști și păstrate de guvernanții comuniști polonezi postbelici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG