Linkuri accesibilitate

Polonia ar putea ajunge în situația de a se retrage din UE


Polonia ar putea fi obligată să se retragă din Uniunea Europeană din cauza proiectului de reformă în justiție, împins de guvernul naționalist conservator al partidului „Lege și Justiție” (PiS).

În baza propunerii, judecătorii ar putea fi obligați să demisioneze dacă critică sau pun sub semnul întrebării reformele din justiție. Sub formularea „dacă se implică în activități politice”.

La fel, judecătorii ar putea fi demiși dacă vor contesta numirile făcute de Consiliul Național al Judecătorilor.

Propunerile încep să fie dezbătute joi în parlament.

Partidul de guvernământ argumentează că reformele sunt necesare pentru a combate corupția și pentru a scăpa de ultimele influențe ale fostului regim comunist, dispărut cu 30 de ani în urmă.

Curtea Supremă a avertizat însă că aceste schimbări, și altele avute în vedere, vor fi în contradicție cu jurisdicția europeană, relatează BBC. Dacă guvernul va insista ca legislația națională să aibă prioritate, Polonia va fi obligată să păsărească UE.

Președinta Curții Supreme a declarat chiar că legile propuse îi aduc aminte de legea marțială impusă de comuniști în 1981 pentru a înăbuși primul sindicat liber, Solidaritatea.

Mii de polonezi au protestat în mai multe orașe, în semn de solidaritate cu judecătorii.

Polonia a fost deja adusă în fața Curții Europene de Justiție din cauza unor reforme mai vechi legate de judecători, pe unele referitoare la judecătorii Curții Supreme, a fost obligată să le retragă.

XS
SM
MD
LG