Linkuri accesibilitate

Gazprom a sistat livrarea gazelor către Polonia și Bulgaria


Concernul rus de stat Gazprom a sistat pe 27 aprilie livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, deoarece acestea nu au plătit în ruble pentru consum.

Sunt primele țări cărora li se întrerup livrările de către principalul furnizor al Europei, de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Polonia și Bulgaria au spus că au primit cu o zi mai devreme avize de la Gazprom despre faptul că livrările vor fi oprite.

Ministerul bulgar al energiei a spus că deocamdată nu vor exista restricții în consumul de gaze în Bulgaria, care își satisface peste 90% din necesarul de gaze cu importurile de la concernul rus.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută cumpărătorilor străini „neprieteni” plata pentru gaze în ruble, nu în dolari sau euro. Putin a lansat amenințarea după ce țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Polonia a refuzat să plătească în ruble, fiind de acord cu alte țări din UE că, în condițiile acordului de cumpărare, pot continua să plătească în euro sau dolari.

Potrivit ministerului energiei bulgar, Bulgaria și-a îndeplinit obligațiile și a efectuat toate plățile cerute conform contractului său cu Gazprom.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG