Site-ul aktual24.ro preia declarațiile președintelui comisiei Adunării Federale a Federației Ruse Viktor Bodnarev punând în titlu amenințarea cu „o lovitură militară în forță” în caz că „pacificatorii” din Transnistria ar fi împiedicați pe Nistru. Citatele care ilustrează știrea vorbesc despre „planurile agresive” ale României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, dar și despre Ucraina ca „un alt actor interesat al procesului”. Aktual24 îl rezumă pe Bodnarev: „venirea la putere a forțelor pro-europene în Moldova oferă NATO o șansă reală de a „înțepa dureros Rusia, atât în plan politic, cât și in plan militar”. „Desantul militar naval al Flotei Mării Negre este gata de debarcare la Odesa. Acesta nu va fi doar un coridor spre Transnistria, ci va însemna niște perspective clare privind chestiunea Donbasului”, a amenințat Bodnarev, citat de Aktual24.
Cristian Unteanu își intitulează analiza publicată pe blogurile Adevărul Polonia pariază periculos pe tema Holocaustului. E vorba de legea adoptată déjà într-una din camerele parlamentului de la Varșovia ca cererile de restituire a proprietăților confiscate în Polonia în perioada ocupației fasciste să suporte un termen limită de 30 de ani. „O iniţiativă unică în Europa şi care adaugă o nouă problematică extrem de dificilă, ca să nu spunem explozivă, la relaţiile şi aşa foarte tensionate între Guvernul de la Varşovia şi partenerii europeni”, scrie Unteanu.
El include în text reacțiile venite dinspre Israel și dinspre Statele Unite, prin unele organizații evreiești...
„Vom vedea, scrie Unteanu, dacă polonezii vor ceda în faţa presiunilor americane. O vor face doar dacă ştiu că acestea vor avea o urmare reală, la fel cum vor asculta de ameninţările europenilor dacă le va conveni s-o facă”. Articolul pune însă și o întrebare țintită spre diplomația de la București, întrucât o publicație israeliană include România printre țările unde încă nu au fost rezolvate cereri substanţiale pentru acordarea de compensări.
Dan Tăpălagă, de la G4Media, își alege un subiect nu mai puțin delicat: apropierea vizibilă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, aflată la guvernare, de Viktor Orban și Fidesz. Cea mai recentă dovadă ar fi anunțul făcut în presa din Ungaria de purtătoarea de cuvânt a UDMR că uniunea sprijină ”în mod natural” participarea maghiarilor din Transilvania cu dublă cetățenie la referendumul organizat de Viktor Orban pe tema proiectului de lege anti-LGBT.
Dan Tăpălagă încadrează declarația în contextul altor luări de poziție ale acestei formațiuni (în chestiunea tăierilor de lemn ilegale, în anunțata inițiativă legislativă anti-LGBT de la București, în blocarea desființării Secției Speciale). „UDMR s-a transformat în timp dintr-unul dintre cele mai pro-europene partide, cum era perceput pe la începutul anilor 2000, într-unul fel de PSD combinat cu AUR, dar varianta maghiară”, este concluzia jurnalistului de la G4Media.
PSD combinat cu AUR, dar varianta maghiară...
Ziare.com atrage atenția asupra unei investigații a publicației Atlatszo Erdely, care a descoperit un conglomerat media grupat în jurul Asociației pentru Spațiul Media Transilvan. Grupul este format prin preluarea unui număr important de publicații și posturi TV, finanțate în ultimii ani cu 20 de milioane de euro din partea guvernului ungar, deși audiența lor a rămas modestă. Scopul acestei mișcări ar fi să controleze UDMR și să împiedice propagarea în Transilvania a oricărei știri critice la adresa guvernului Viktor Orban.