Linkuri accesibilitate

Polonia apără și în Parlamentul European supremația dreptului național asupra legislației europene


Pemierul Poloniei, Mateusz Morawiecki în Parlamentul European.

„Ce vedem acum este o revoluție mascată prin verdictele Curții Europene de Justiție. Și ne putem opune. Dacă vrei un stat supranațional în Europa, mai întâi, de ce să nu ceri și să obții consimțământul statelor membre?” a declarat în Parlamentul European premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Morawiecki a încercat să apere decizia recentă a Curții Constituționale de la Varșovia, care – la intervenția partidului PiS de guvernământ – a reafirmat supremația legislației naționale asupra celei europene, în unele domenii.

Polonia se află de câţiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS). Conflictul a culminat recent prin decizia din 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a declarat anumite articole din tratatele UE ca „incompatibile” cu Constituţia ţării. Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen a reafirmat la rândul ei marți că Bruxelles-ul va acţiona pentru a apăra „valorile comune'”ale Uniunii Europene.

Von der Leyen a precizat că acum există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG