Linkuri accesibilitate

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko spune că a încercat să se sinucidă în centrul de detenție


Jurnalista Maria Ponomarenko
Jurnalista Maria Ponomarenko

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, reținută în aprilie sub acuzația de discreditare a forțelor armate ruse prin postări „false” pe rețelele de socializare despre războiul din Ucraina, spune că a încercat să se sinucidă tăindu-și venele pentru a protesta față de încarcerarea sa înainte de proces.

La 16 septembrie, Ponomarenko a declarat la tribunalul regional din Altai Krai că suferă de depresie, claustrofobie și tulburare de personalitate și că, prin urmare, trebuie să fie transferată în arest la domiciliu pentru a fi alături de fiicele sale, însă tribunalul i-a respins apelul și a menținut-o în arest preventiv cel puțin până la 29 septembrie.

La începutul lunii septembrie, Ponomarenko a fost plasată într-o celulă de izolare punitivă pentru că a spart o fereastră care era acoperită cu hârtie. Ea a declarat la audiere că a considerat acest lucru o formă de tortură și că nu reprezintă un pericol pentru societate.

Ponomarenko se află în prezent în arest preventiv în orașul siberian Barnaul, unde a lucrat pentru portalul de știri RusNews. Ea riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Telegram despre atacul aerian rusesc asupra unui teatru la 16 martie în orașul ucrainean Mariupol, în care au fost uciși sute de civili. O lege adoptată în Rusia la începutul lunii martie incriminează difuzarea de rapoarte „false” care „discreditează forțele armate”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG