Linkuri accesibilitate

Posibile evoluții politice pentru depășirea crizei guvernamentale


Maia Sandu și Natalia Gavriliță
Maia Sandu și Natalia Gavriliță

Curtea Constituțională a R. Moldova a decis că Maia Sandu nu o poate numi a doua oară premier pe Natalia Gavriliță, dar nici socialiștii, în disputa lor cu președinta nu pot recurge la mijloace dure – ca suspendarea. În mesajul ei de marți, Curtea pare să le fi spus actorilor politici: rezolvați-vă problemele singuri, prin dialog, cu respectarea Constituției.

Posibile evoluții politice pentru depășirea crizei guvernamentale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Președinția a încercat marți să convingă Curtea Constituțională că șefa statului nu era obligată să o înainteze pe Mariana Durleșteanu - propunerea noii majorități formalizate din parlament între socialiști și formațiunea Șor – în calitate de candidată la funcția de premier, întrucât i-a suspectat pe deputații care au creat majoritatea că nu s-au aliat pentru a guverna, ci pentru a amâna anticipatele.

Nu poate fi tolerată instituirea unui guvern când nu există intenție de guvernare

„Esența acestei sesizări se referă la faptul dacă, conform constituției, președintele țării este obligat să accepte necondiționat și în orice circumstanțe propunerea de a desemna prim-ministrul care are susținerea formalizată a mai mult de jumătate din deputații din parlament. Cu certitudine, în procesul de identificare a guvernului, nici președintele nu este superior parlamentului, nici parlamentul nu este superior președintelui. Însă nu poate fi tolerată instituirea unui guvern când nu există intenție de guvernare și când unicul motiv este amânarea anticipatelor,” a declarat Olesea Stamate, reprezentanta Maiei Sandu în proces.

Ea a mai adăugat că hotărârea din 2015 a Curții Constituționale din care pare să rezultă o astfel de obligație nu ar trebui luată în calcul integral acum, când președintele este ales de către cetățeni, și că integritatea sau lipsa ei de la deputații care au intrat în noua majoritate nu putea fi nici ea neglijată de președintă.

Deputații socialiști, pe de altă parte, au spus că dizolvarea parlamentului, pe care vrea s-o obțină Maia Sandu, este o soluție ce poate fi aplicată doar atunci când cu adevărat nu există alte căi, iar încercând să numească propriul premier care să ducă lucrurile spre anticipate, în timp ce majoritatea din parlament vrea să instituie totuși un guvern care să gestioneze criza, președintele a încălcat grav constituția.

“Procesul de consultări a fost mimat și prin decretul președintelui R. Moldova s-a încercat subordonarea parlamentului instituției prezidențiale și a fost propusă o candidatură care la prima încercare de învestire a primit în parlament zero voturi,” a declarat în procesul de azi de la curte Vasile Bolea, unul din cei trei socialiști care au inițiat sesizarea. Un asemenea punct de vedere a susținut în fața instanței și parlamentul, prin trimisul său special în proces.

Ceea ce a decis Curtea Constituțională e să anuleze decretul Maiei Sandu contestat de socialiști, indicându-le însă totodată părților implicate în dispută să se așeze repetat la masa de discuții, iar Domnica Manole, președinta instanței, a explicat că majoritatea din parlament, așa cum este ea, trebuie luată în calcul, iar consultările politice prevăzute de constituție nu trebuie simulate:

Domnica Manole
Domnica Manole

„Președintele R. Moldova și deputații din parlament trebuie să manifeste un comportament constituțional loial și să dea dovadă de un respect reciproc în vederea asigurării unei cooperări esențiale procesului de învestire a unui guvern,” a spus președinta curții. “Curtea a declarat totodată inadmisibilă sesizarea în partea ce ține de constatarea că prin refuzul desemnării doamnei Durleșteanu președintele ar fi săvârșit o faptă gravă, în sensul art.98, al.1 din Constituție,” a adăugat ea.

Previzibilă și alarmantă în același timp, a numit hotărârea instanței liderul socialist, Igor Dodon, într-un lung comentariu de pe Telegram. PSRM nu câștigă nimic, dar Maia Sandu se face în schimb cu deja două încălcări grave ale constituției, a mai comentat fostul șef de stat socialist la scurt timp de la decizia curții cerându-i Maiei Sandu să desemneze imediat un candidat, fără a preciza dacă se referă la Durleșteanu sau la o altă propunere.

Într-un briefing ținut la orele serii, Maia Sandu nu și-a anunțat vreo decizie urmare a invalidării decretului despre redesemnarea Nataliei Gavrilița, dar a sugerat că nu e dispusă la cedări:

„Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La alegeri anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus ea.

Referendumul, pomenit de șefa statului, este etapa preliminară a unui proces de impeachment în R. Moldova, când, pentru a se ajunge la demiterea președintelui, o majoritate absolută de 67 de deputați trebuie să declanșeze un plebiscit în care să se voteze majoritar pentru această demitere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG