Linkuri accesibilitate

Posibilitatea unei întâlniri timpurii între Joe Biden și Vladimir Putin, sub semnul întrebării


Întâlnire Joe Biden- Vladimir Putin în Geneva, iunie 2021
Întâlnire Joe Biden- Vladimir Putin în Geneva, iunie 2021

Șansele unei întâlniri timpurii între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au fost puse sub semnul întrebării după ce Kremlinul a declarat că discuțiile despre un astfel de summit sunt „premature” și că nu s-a stabilit nimic „concret”.

Între timp, liderii occidentali - care insistă în continuare asupra diplomației - au avertizat din nou luni, 21 februarie, că o invazie rusă în Ucraina pare iminentă, pe fondul concentrării a peste 150.000 de militari ruși la granița ucraineană. Ultimele evoluții au amalgamat și astăzi amenințări și acuzații cu speranțele unui angajament diplomatic ce ar putea să evite un război major în Europa.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat pe 20 februarie că Biden a acceptat provizoriu o întâlnire la nivel înalt cu Putin în zilele următoare, în încercarea de a-l descuraja pe liderul de la Kremlin să invadeze Ucraina. Casa Albă a subliniat că o astfel de întâlnire va avea loc doar dacă Rusia nu atacă Ucraina și va urma discuțiilor din 24 februarie dintre secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov - de asemenea, doar dacă „nu va avea loc o invazie”.

Ideea unei întâlniri bilaterale a fost propusă de președintele francez Emmanuel Macron, care a discutat separat cu ambii lideri pe 20 februarie. Nu a fost anunțată nicio dată sau un loc de desfășurare a summitului. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei luni, 21 februarie, că cei doi lideri se pot întâlni dacă vor considera necesar, dar a adăugat că este „prematur să vorbim despre planuri specifice pentru summit”.

XS
SM
MD
LG