Casele ornamentale au balcoane sculptate cu imagini de cruci, păsări și animale pe fațade. Din cauza umidității și a precipitațiilor abundente din partea de vest a Georgiei, casele oda erau ridicate pe „picioare” de lemn sau piatră. Cu toate acestea, dacă vă uitați îndeaproape, puteți vedea că aceste case istorice și semnificative din punct de vedere cultural, fără îngrijirea adecvată de care au nevoie, cedează în fața naturii.
Stânci uriașe se înalță deasupra drumului de munte care duce spre localitate, ale cărei acoperișuri abia depășesc bolta verde care ascunde cascade, peșteri carstice și o viață sălbatică abundentă.
Situat la aproape 267 de kilometri de capitala agitată a țării, Tbilisi, satul găzduiește 54 de case cu semnificație istorică, unele având în jur de 250 de ani.
Datorită caracterului lor unic, aceste case din lemn au fost incluse în Lista națională a monumentelor patrimoniului cultural din Georgia în 2019.
Faceți cunoștință cu localnicii
Ca mulți dintre ceilalți localnici, Badri Sohadze și soția sa, Iats, locuiesc în comunitate doar cu jumătate de normă, din primăvară până în toamnă. Ei sunt bucuroși să deschidă ușile casei lor istorice pentru ca vizitatorii să arunce o privire în trecutul Georgiei.
Doar câteva familii locuiesc în Gogolati, dar și mai puține în lunile de iarnă, când căderile abundente de zăpadă fac drumurile de munte nesigure și uneori impracticabile.
O altă rezidentă este Nunu Kahidze, care s-a obișnuit ca turiștii să se plimbe pe terenurile din apropierea casei sale vechi de două secole pentru a face fotografii - unele dintre acestea vor ajunge pe paginile Instagram dedicate așezării.
Kahidze, care vine în Gogolati la începutul primăverii și rămâne până toamna târziu, a declarat că guvernul a promis să ajute la reabilitarea caselor, dar nimeni nu a venit să ofere asistență.
În timp ce rezidenții așteaptă ca reparațiile costisitoare să înceapă, casele lor continuă să se deterioreze și mai mult, permițând apei să pătrundă în țesutul lemnului, făcându-l să putrezească, să se înmoaie și să se destrame.
În plus, umezeala compromite structura lemnului netratat, ducând la apariția mucegaiului și la eforturi de restaurare costisitoare care complică și mai mult procesul și cresc costurile. Daunele sunt vizibile atât în exteriorul, cât și în interiorul locuințelor.
O comoară georgiană
În 2020, prim-ministrul de atunci, Mamuka Bahtadze, a promis că ajutorul pentru reconstrucție va începe în speranța de a face din sat o atracție turistică.
„Satul Gogolati va deveni una dintre cele mai populare atracții turistice din Georgia”, a declarat el la acea vreme.
Guvernul planificase să investească aproape 6 milioane de lari georgieni (2 milioane de dolari) pentru reconstrucția caselor de lemn din Gogolati.
Primarul din Ambrolauri, unde se află satul, a susținut, de asemenea, că lucrările urmau să înceapă în acea primăvară. Dar sătenii spun că reabilitarea caselor nu a mai început.
În 2021, oficialii guvernamentali au vizitat Gogolati încă o dată. De data aceasta, ministrul Culturii, Tea Țulukiani, a reiterat promisiunea de a „conserva casele unice din lemn din satul Gogolati”.
Când a fost întrebat de ce proiectul nu începuse încă, Țulukiani a răspuns: „Pandemia ne-a împiedicat să începem lucrările de conservare-restaurare, dar sperăm că vizita de astăzi va (începe procesul de) revigorare a acestui sat.”
După mai mulți ani, aceste case istorice continuă să se deterioreze și mai mult, deoarece ajutorul mult promis nu s-a materializat încă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te