Linkuri accesibilitate

Povestea caviarului rusesc „sancționat”, dar care nu prea există


Marea Britanie a impus o interdicție de import pe caviarului rusesc, ca parte a unei noi tranșe de sancțiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Guvernul Marii Britanii a anunțat joi interzicerea importurilor de argint, produse din lemn și bunuri de lux din Rusia.

Anunțând sancțiunile, ministra pentru comerț Anne-Marie Trevelyan a declarat că Marea Britanie „continuă să stea umăr la umăr cu Ucraina”.

Luni, Uniunea Europeană a anunțat și ea că lovește un produs de prestigiu al Rusiei: caviarul.

Satele Unite au fost mai rapide, au interzis importul de caviar, vodcă și diamante încă din martie.

În Uniunea Europeană, cel puțin, efectele acestei sancțiuni „de lux” vor fi marginale, apreciază experții și marii comercianți de caviar.

Pentru simplul motiv că pe piața europeană, caviarul rusesc acoperă o parte infimă din consum.

În al cincilea pachet de sancțiuni adoptat de Bruxelles, ca reacție la atrocitățile comise de armata rusă la Bucea, lângă Kiev, se precizează că restricțiile pe importul de caviar si vodcă (ca în Statele Unite) vor afecta „mărfuri care generează venituri semnificative pentru Rusia”.

Istoric, caviarul era recoltat din Marea Caspică și vândut de Rusia și Iran. Pescuitul excesiv a dus la dispariția aproape totală a sturionului care produce caviarul așa că s-a interzis pescuitul sălbatic. Cei mai mulți comercianți au dezvoltat între timp propriile acvaculturi .

În 2019, la nivel mondial s-au produs aproape 700 de tone de caviar, din care Rusia a produs doar 52 de tone, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură.

În plus, Rusia este o piață în relativ închisă, ceea ce înseamnă că în 2020 a exportat doar 1 tonă din caviarul pe care l-a produs, în timp ce principalul exportator, China, a exportat 123 de tone, potrivit unui studiu recent al UE. În aceeași perioadă, statele membre UE au produs 164 de tone.

Importurile UE de caviar din Rusia valorează, de asemenea, relativ puțin. În 2021, UE a importat alimente de lux în valoare de 38,3 milioane de euro din Islanda, dar numai în valoare de 3,4 milioane euro din Rusia.

Chiar și cel mai fin și scump caviar rusesc, Ossetra nu mai vine din Rusia, ci din acvaculturile marilor comercianți, cum este renumita firmă Petrossian.

Așa că embargoul pe caviar are o înaltă încărcătură simbolică, dar o eficiență redusă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG