Linkuri accesibilitate

PPDA, plângere penală împotriva deciziilor referitoare la votul din diaspora și regiunea transnistreană


Liderului Platformei DA, Andrei Năstase
Liderului Platformei DA, Andrei Năstase

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr anunță că au depus o plângere penală „împotriva celor care au luat o decizie ilegală privind secțiile de votare din diaspora și din regiunea secesionistă”. Totodată, aceștia anunță că mâine , vor organiza la Curtea de Apel un protest „împotriva corupției în justiție”, informează agenția IPN.

Într-un briefing de presă, liderul formațiunii, Andrei Năstase, a amintit că pe 29 iunie Platforma DA a obținut în instanță o nouă victorie, Curtea Constituțională declarând că deschiderea secțiilor de votare pe un teritoriu necontrolat de autoritățile legale este neconstituțională, iar trecerea termenului de 35 de zile nu exonerează Comisia Electorală Centrală de obligația de a constitui secții de votare în diaspora. Potrivit lui, Curtea a emis o decizie prin care au fost clarificate două aspecte importante, valabile pentru actualele și viitoarele alegeri.

Și anume, că eventuala organizare a unor secții de votare de CEC pe un teritoriu care nu este controlat în mod efectiv de autoritățile Republicii Moldova este și ilegală, și neconstituțională. Totodată, termenul de 35 zile pentru organizarea secțiilor de votare a fost reglementat pentru a asigura predictibilitatea scrutinului și pentru ca alegătorii să-și organizeze din timp exercitarea dreptului electoral.

Platforma DA cere în continuare statului Republica Moldova ca, prin instituțiile sale abilitate, CEC și Ministerul de Externe să deschidă un număr suficient de secții de votare în străinătate.

Formațiunea va continua acțiunile pentru a determina respectarea legii și a dreptului constituțional de a-și exprima votul al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG