Linkuri accesibilitate

PPE cere Comisiei Europene sancționarea României pentru că nu respectă drepturile LGBTQ+


Bucharest Pride, 14 august 2021

Cel mai mare grup din Parlamentul European, cel al Partidului Popular (PPE), a inițiat un proiect de rezoluție prin care cere Comisiei Europene să sancționeze România pentru că nu a recunoscut căsătoria dintre două persoane de același sex, oficiată la Bruxelles.

Proiectul de rezoluție se află pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare la ședința plenara a Parlamentului European de la Strasbourg. Dacă va fi votată, rezoluția va avea numai o valoare politică, fără a obliga România să ia o anumită decizie, relatează G4media.

În proiectul de rezoluție se „cere Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său repetat de a se conforma hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene în dosarul Coman&Hamilton și pentru lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamanții să se adreseze CEDO”.

De asemenea, proiectul de rezoluție insistă asupra faptului că „legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională” și cere ca, în general, toate statele membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”.

Cuplul Coman-Hamilton a statuat în 2018 un precedent în Uniunea Europeană: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că indiferent dacă recunosc sau nu cuplurile de același sex, țările din UE trebuie să recunoască faptul că persoanele LGBTQ au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cu cuplurile heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. Procesul fusese pornit cu ani în urmă, pentru a obține pentru Clai, cetățean american, dreptul de ședere în România, un drept care-i era refuzat. Adrian Coman și Clai Hamilton se căsătoriseră în Belgia, în 2012.

România rămâne una din ultimele țări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG