Linkuri accesibilitate

Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis au discutat, la București, despre întărirea securității energetice a R. Moldova


Președinții Maia Sandu țo Klaus Iohannis, la București, 23 noiembrie 2021
Președinții Maia Sandu țo Klaus Iohannis, la București, 23 noiembrie 2021

Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis au discutat, la București, pe 23 noiembrie, despre întărirea securității energetice a R. Moldova, pe fundalul unei noi crize în relația Chișinăului cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom.

La o conferință de presă comună cu omologul său român, președinta moldoveană a spus că recent construitul gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău „și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie”, când concernul rus de stat a redus dramatic livrările către R. Moldova.

România a furnizat gaze pentru a menține presiunea în rețelele moldovene, în timp ce guvernul de la Chișinău a făcut achiziții pe piața europeană pentru a acoperi deficitul.

Pe 22 noiembrie, Gazprom a avertizat că va reduce din nou livrările către R. Moldova, dacă nu i se achită de urgență consumul din luna octombrie.

Președinta Sandu a spus la București că securitatea energetică este crucială pentru viitorul R. Moldova, iar „următoarea prioritate de pe agenda noastră comună” este interconectarea sistemelor de energie electrică peste Prut.

Klaus Iohannis a spus că R. Moldova se bucură de un „sprijin covârșitor, durabil și transpartinic” în România.

Cei doi lideri au mai vorbit despre avansarea unor proiecte comune de infrastructură, ca cel al unui pod rutier peste Prut, la Ungheni, continuarea asistenței nerambursabile românești acordate Republicii Moldova, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG