Linkuri accesibilitate

Președinta cere ca poliția să poată interveni la proteste evitând autoritățile locale 


Protestatari ai Partidului Șor, indignați de intervenția poliției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Președinta Maia Sandu a cerut guvernului să modifice temporar legislația ca poliția să poată interveni pentru a asigura ordinea publică la proteste, „chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează eforturile guvernului de a menține stabilitatea în țară”.

Solicitarea șefei statului vine după ce poliția și primăria Chișinău s-au acuzat reciproc că nu intervin pentru a debloca porțiunea de pe bulevardul Ștefan cel Mare închisă, duminică, de protestatarii Partidului Șor. Luni dimineață, Poliția a înlăturat cu forța corturile de pe carosabil, după ce primarul Ion Ceban a făcut un demers către Ministerul de Interne, blocând demonstrativ artera principală a orașului.

Maia Sandu a mulțumit forțelor de ordine că au intervenit „profesionist”, evitând violențele. Președinta a afirmat că protestele sunt „organizate și finanțate de hoți” și a spus că „aceste acțiuni sunt provocatoare și trebuie pedepsite conform legii”.

„Ei așa de tare își doresc să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un guvern prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Le spun clar: Nu vă faceți iluzii, nu veți reuși”, a declarat președinta.

Membrii și simpatizații Partidului Șor, condus de deputatul fugar Ilan Șor, au început protestele pe 18 septembrie, instalând corturi în fața parlamentului și președinției. Formațiunea acuză guvernarea PAS și pe președinta Maia Sandu că nu ar face destul pentru a combate creșterea inflației și degradarea nivelului de trai.

Poliția a cerut instanței de judecată să oblige primăria Chișinău să suspende protestele organizate de Partidul Șor în centrul capitalei, după ce a constatat mai multe încălcări care ar fi avut loc în timpul manifestațiilor.

XS
SM
MD
LG