Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu discută posibilul import de vaccinuri Johnson & Johnson


Președinta Maia Sandu, 3 martie 2021, Chișinău, biroul Europei Libere.
Președinta Maia Sandu, 3 martie 2021, Chișinău, biroul Europei Libere.

În R. Moldova, pentru moment, vaccinul AstraZeneca este singurul disponibil. Prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, ar urma să vină și o donație, mult mai mică, de vaccinuri Pfizer/BioNTech, vaccin care trebuie stocat la -70 de grade și este din acest motiv și mult mai greu de distribuit.

Luni, președinta Maia Sandu a anunțat însă că a discutat cu reprezentanții companie „Janssen Pharmaceutica”, deținută de „Johnson & Johnson”, despre achiziționarea vaccinurilor anti Covid-19 dezvoltate de această firmă. Vaccinul Johnson și Johnson este primul care necesită o singură doză, și poate și transportat și stocat în condiții normale, într-un frigider.

Maia Sandu a precizat într-o postare pe Facebook că acest vaccin a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și omologat de OMS.

Luni, în R. Moldova s-a înregistrat un nou record de decese legate de Covid-19, și anume 39 de cazuri. Totodată, s-au raportat 861 de cazuri noi de infectare, un număr mai mic față de săptămâna trecută, pentru că în weekend se fac tradițional mai puține teste.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății spune că testele efectuate cu probe trimise la un laborator din Berlin nu au confirmat prezența tulpinii, depistată pentru prima dată în Marea Britanie, informează IPN.

Experții consideră că așa-numita „ tulpină britanică” este mult mai contagioasă decât virusul original, dar evoluția bolii nu este mai gravă, iar vaccinele utilizate în acest moment protejează și împotriva acestei variante.

Laboratoarele publice din Moldova nu sunt dotate destul de bine ca să depisteze tulpina britanică în condițiile recomandate de OMS.

XS
SM
MD
LG