Linkuri accesibilitate

Președinta Parlamentului European va vizita, în premieră, R. Moldova  


Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unei conferințe de presă la Parlamentul European la Bruxelles, Belgia, 28 aprilie 2022
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unei conferințe de presă la Parlamentul European la Bruxelles, Belgia, 28 aprilie 2022

Președinta Parlamentului European, Roberta Matseola, a declarat, într-un interviu pentru un grup de jurnaliști din România, Polonia și Lituania, că va efectua o vizită în R. Moldova în următoarele două săptămâni, transmite agenția de presă românească Agerpres.

Ea a subliniat că Republica Moldova necesită o atenţie specială. „Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina, ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina. Este o situaţie în care oricând o opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte şi suntem foarte mândri de decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a spus Roberta Metsola.

Referitor la propunerile unor eurodeputaţi de a oferi Ucrainei şi Republicii Moldova beneficii în afara celor prevăzute în acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Roberta Metsola a spus că „extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”.

„Cunosc din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune că este vorba de adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări”, a mai declarat președinta Parlamentului European.

Pe 3 octombrie, președinta Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Roberta Metsola despre situația energetică, impactul războiului asupra populației și despre realizarea angajamentelor R. Moldova în procesul de aderare la UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG