Linkuri accesibilitate

Președinta trebuie să numească un candidat la funcția de premier (N.Osmochescu/Radio Chișinău)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Depăşirea crizei politice şi posibilităţile de dizolvare a parlamentului şi declanşarea anticipatelor rămân în continuare subiectele cele mai comentate în presă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

După hotărârea Curții Constituționale care a accentuat că nu există alte posibilități de dizolvare a Parlamentului decât cele prevăzute în Constituție, președinta Maia Sandu este obligată să propună un candidat la funcția de premier. Este opinia expertului în drept constituţional Nicolae Osmochescu exprimată la Radio Chişinău. „Președintele este obligat să înceapă consultări cu fracțiunile parlamentare și să propună candidatura la funcția de prim-ministru. Aceasta este o obligațiune constituțională a președintelui, este unul din elementele cheie în coraportul Parlament-Guvern-Președinte”, explică Nicolae Osmochescu. Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că Maia Sandu ar trebui să propună un Guvern profesionist, chiar dacă este puțin probabil ca reformele pe care le va iniția vor găsi sprijin în Parlament. „Atunci, Guvernul și Maia Sandu vor putea spune cu toată certitudinea că noi am vrut să facem reforme, ne-am asumat un program ambițios, dar acest Parlament categoric nu dorește acest lucru, mai mult decât atât, frânează reformele. Atunci va fi absolut evident că este nevoie de alegeri anticipate”, afirmă Anatol Țăranu.

Despre depăşirea crizei politice scrie şi analistul politic Iulian Chifu în editorialul său de pe deschide.md. El consideră că şefa statului trebuie să propună un premier și o echipă serioasă de oameni profesioniști care să o reprezinte și care, eventual, să nu întrunească majoritatea. „Președintele își poate anunța preferința pentru anticipate, dar nominalizarea nu poate fi făcută în bătaie de joc, pentru a cădea la vot în orice condiții… Dacă trece cumva un guvern, acesta trebuie să fie unul capabil, cu excepția blocajelor Parlamentului”. Analistul mai notează că votul pentru un guvern reflectă și verifică, în egală măsură, alegerea partidelor și dacă partidele respectă cele afirmate, că-și doresc anticipate. „Firește că nu va fi nominalizat și sacrificat un lider de partid, ci candidați independenți, profesioniști, serioși. Altfel, joaca de-a guvernul care nu trece ar putea afecta politic candidatul de premier care intră într-un joc fără șanse majore de succes”, concluzionează Iulian Chifu.

Editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru crede că singura opţiune a Maiei Sandu este să propună un premier care ar forma un guvern profesionist, competent, capabil să corecteze „devierile” lui Ion Chicu şi să administreze adecvat R. Moldova. „Constituţia nu stabileşte un termen concret pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier, stipulând doar că învestirea noului guvern trebuie să se producă în trei luni… Calea refuzului de a numi un candidat la şefia Guvernului nu duce nicăieri, decât într-un impas şi mai mare”. Editorialistul mai crede că Dodon nu va reuşi să adune două treimi de voturi în Parlament pentru a o demite pe Maia Sandu. „Dodon va vota mai curând un guvern incompetent, ca să o compromită pe Maia Sandu, decât unul competent, care să-i consolideze poziţia şi reputaţia”, mai notează Nicolae Negru.

TVR Moldova citează experţi constituţionali concluzionând că şefa statului Maia Sandu nu a încălcat deocamdată nicio normă constituţională de aceea aceasta nu poate fi sancţionată sau suspendată din funcţie pentru neînaintarea unui candidat la funcţia de premier, aşa cum a sugerat liderul socialiştilor Igor Dodon. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase declară că Maia Sandu se află acum într-o etapă a jocului când trebuie să decidă să vină cu o candidatură. „Preşedintele Sandu va veni foarte curând cu un candidat. Nu am niciun temei să cred ca Sandu va urma o cale păguboasă de a nu respecta Constituţia. Sigur, foarte curând, cred eu, după semnarea decretului de desemnare, mingea va fi pe teritoriul Parlamentului”, explică Tănase. Expertul constituţional Teodor Cârnaţ spune că Maia Sandu nu a încălcat niciun termen, din punct de vedere constituţional, însă din punct de vedere politic, ar fi putut desemna un candidat încă în luna decembrie. „Dacă Maia Sandu va renunţa în general să înainteze un candidat, atunci Curtea Constituţională va concluziona că Parlamentul nu are nicio vină pentru nealegerea unui Guvern şi nu va putea fi dizolvat Parlamentul”, mai precizează Teodor Cârnaţ.

Agenţia de presă IPN publică un editorial semnat de Victor Pelin care notează că singura posibilitate pe care o are PSRM pentru a o struni pe preşedinta Maia Sandu este constituirea unei majorități parlamentare alături de fracțiunea Șor, care și-a demonstrat eficiența în ultimele luni ale anului trecut. „În consecință, va fi învestit un guvern provizoriu, care va activa exact atâta timp cât va dori PSRM, așa cum s-a întâmplat în cazul guvernului Chicu”. Autorul mai notează că Maia Sandu este determinată să provoace alegerile parlamentare anticipate în situația când fracțiunile parlamentare refuză să-și asume răspunderea pentru constituirea unei majorități parlamentare. „În lipsa unei majorități parlamentare oficializate, responsabile pentru învestirea unui guvern, șeful statului pare să aibă mâna liberă pentru tot felul de manevre ce pot conduce la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”. Victor Pelin consideră că şefa statului ar trebui totuşi să consulte liderii partidelor parlamentare, inclusiv cu socialiștii, pentru „a-și crea prilejuri de comunicare eficientă cu cetățenii, explicându-le de ce insistă pe alegeri parlamentare anticipate”.

Agora.md sintetizează viziunile partidele parlamentare despre posibilitatea dizolvării Legislativului și organizarea alegerilor anticipate citând mai mulţi deputaţi. „În mare parte poziția PSRM este ca să mergem spre alegeri anticipate… Dizolvarea parlamentului trebuie să o facem procedural, așa cum scrie Constituția, să nu încercăm diferite combinații”, spune deputatul socialist Nicolae Pascaru. Socialiștii, la fel ca fracţiunea Partidului Şor insistă ca președinta Maia Sandu să desemneze cât mai curând un candidat la funcția de premier. De cealaltă parte, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate spun că problema numărul unu în țară este actualul Parlament, care ar trebui dizolvat pentru că asta au arătat cetățenii prin votul de la alegerile prezidențiale din toamnă. „Indiferent de ce prim-miniștri vor fi propuși, indiferent de ce program va avea acest Cabinet, acest Guvern va fi emanația lui Plahotniuc, Dodon și Șor, ori aceste elemente constituie acum majoritatea parlamentară”, spune deputata PAS Doina Gherman. Platforma DA sprijină şi ea declanşarea alegerilor parlamentare dar cu respectarea cadrului constituțional. Deputaţii democraţi şi cei din grupul Pro Moldova insistă pe un dialog public și sincer între fracțiunile parlamentare și președintele nou ales în vederea depăşirii crizei politice şi eventual declanşării alegerilor anticipate.

XS
SM
MD
LG