Linkuri accesibilitate

Președintele afgan Ashraf Ghani și-a reînnoit criticile față de Pakistan


Imagini din Spin Boldak, iulie 2021
Imagini din Spin Boldak, iulie 2021

Trupele afgane continuă să lupte împotriva militanților talibani pentru controlul trecerii frontierei de la Spin Boldak cu Pakistanul, punct pe care militanții l-ar fi ocupat ca parte a ofensivei lor majore înainte de termenul din 31 august, stabilit pentru retragerea completă a forțelor americane.

Luptele pentru Spin Boldak au venit în timp ce un oficial afgan de vârf a acuzat Pakistanul că a asigurat acoperire aeriană militanților în regiunea de frontieră. Trecerea frontierei, importantă din punct de vedere strategic, oferă acces direct la provincia Balochistan din Pakistan, unde se crede că se află conducerea superioară a talibanilor.

Locuitorii din Spin Boldak, care au căzut în mâinile militanților pe 14 iulie, au declarat că au avut loc lupte grele în bazarul principal al orașului. Corespondenții agenției France Presse au relatat că zeci de militanți răniți au fost tratați la un spital pakistanez de lângă graniță în urma unor lupte crâncene.

Președintele afgan Ashraf Ghani și-a reînnoit criticile față de Pakistan pentru ceea ce el a numit sprijin pentru talibani și a cerut Islamabadului să-și folosească influența pentru a pleda pentru pace în Afganistan.

„Estimările serviciilor de informații indică afluxul a peste 10.000 de luptători jihadi din Pakistan și alte locuri în ultima lună, precum și sprijin din partea filialelor lor locale și a organizațiilor teroriste transnaționale”, a spus președintele de la Kabul vineri.

XS
SM
MD
LG